Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγγελίες – Ακίνητα: Εξάμηνη παράταση ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ για το ενεργειακό πιστοποιητικό

Ακίνητα / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Την εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος στις αγγελίες ενοικιάσεως και πώλησης ακινήτων ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έχει αλλάξει ο τρόπος ανάρτησης των αγγελιών. Συγκεκριμένα, σε κάθε ακίνητο που διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, αποτελεί πλέον υποχρέωση να αναφέρεται στην αγγελία η ενεργειακή κλάση του, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 19 Νοεμβρίου με τίτλο  «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων».

Ειδικότερα, κάθε ακίνητο που διαφημίζεται σε αγγελία ή ιστοσελίδα μεσιτικού γραφείου θα πρέπει πλέον να φέρει την ενεργειακή κλάση. Υπενθυμίζεται πως εδώ και μερικά χρόνια, για να πωληθεί ή να μισθωθεί ένα ακίνητο οφείλει να φέρει και το σχετικό ενεργειακό πιστοποιητικό. Πλέον, αυτό θα είναι υποχρεωτικό και κατά τη διάρκεια της προώθησής του.

Μάλιστα, οι αλλαγές στις αγγελίες αφορούν όχι μόνο στις αγγελίες που δημοσιεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες. Ετσι, οι αγγελίες που είναι αναρτημένες και ενεργές και στις οποίες θα πρέπει είτε να συμπληρωθεί η ενεργειακή κλάση, είτε να κατέβουν από οποιαδήποτε ιστοσελίδα προώθησης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, υποχρεώνονται τα μεσιτικά να παίρνουν και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Στο σύστημα θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ακίνητο κι έτσι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει ότι το πιστοποιητικό πράγματι συνδέεται με την εκάστοτε αγγελία.

Ωστόσο, σήμερα, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητεί με επιστολή της στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας την εξάμηνη παράταση στο παράλληλο καθεστώς.

Ο λόγος είναι πως «προαπαιτούμενο είναι αφενός η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για κάθε κτίριο και αφετέρου η προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων, ήτοι των μεσιτών και των ιδιοκτητών για τη συμμόρφωσή τους στις νέες διατάξεις. Παράλληλα εδώ εμπλέκεται και ο τομέας των αυθαιρέτων δεδομένου ότι πλέον η διαδικασία τακτοποίησής τους προϋποθέτει ως τελικό της στάδιο την υποβολή Ταυτότητας Κτιρίου.

Επειδή όμως:

  • Ούτε εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή Ταυτότητας Κτιρίου υπάρχει, ούτε μπορεί να αποκτηθεί από ένα σημαντικό αριθμό μηχανικών όλης της χώρας σε ένα και μόνον μήνα, όσο είναι η μεταβατική μηνιαία περίοδος που ανακοινώθηκε,
  • Ούτε είναι δυνατή, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας και καραντίνας διαρκείας, η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση τόσων δικαιολογητικών για έκδοση ΠΕΑ και Ταυτότητας,
  • Ούτε έχει γίνει ενημέρωση και προετοιμασία των ιδιοκτητών, των μεσιτικών γραφείων και των διαδικτυακών πλατφορμών για έκδοση και ανάρτηση δεκάδων χιλιάδων ΠΕΑ, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι να καταρρεύσουν τόσο οι κάθε είδους εμπράγματες συναλλαγές στα συμβολαιογραφεία της χώρας όσο και ολόκληρη η Κτηματαγορά, αφού οι διαδικτυακές πλατφόρμες της χώρας θα πρέπει να αποκαθηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες αναρτημένες αγγελίες αγοραπωλησιών και μισθώσεων, μέχρι να εκδοθούν άρον-άρον τα αντίστοιχα ΠΕΑ. 

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την παρέμβασή σας για την άμεση θέσπιση μιας απόλυτα αναγκαίας εξάμηνης μεταβατικής περιόδου έως 30.6.2021, παράλληλης ισχύος της βεβαίωσης μηχανικού με την Ταυτότητα Κτιρίου αλλά και της έναρξης επιβολής κυρώσεων για μη αναγραφή ΠΕΑ στις αγγελίες ακινήτων, ώστε να μην παραλύσει η Κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, οι οποίες έχουν ήδη αρκετά γραφειοκρατικά προσκόμματα και δεν χρειάζονται περισσότερα».   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ