Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Από τo Airbnb στη «Φθηνή Στέγη»: Στο τραπέζι μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος που ανακοινώθηκε για «Φθηνή Στέγη» σε νέους και ευάλωτους. Για τον ίδιο λόγο, η κυβέρνηση βάζει φρένο στον θεσμό της Golden visa.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές επειδή η αγορά αυτή τα τελευταία χρόνια είχε και έχει συνεχή σκαμπανεβάσματα.  Όπως επισημαίνει το υπουργείο, μέχρι στιγμής κρίθηκε ότι έπειτα από δυο χρόνια πανδημίας, με τις αναταράξεις που δημιούργησε στον ευρύτερο κλάδο, δεν θα ήταν σκόπιμη η άμεση λήψη μέτρων, μέχρι να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο,  σε πρώτη φάση θα ρυθμιστούν οι επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται από επενδυτές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Golden Visa

Ο τελευταίος άξονας της στεγαστικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε , αφορά την αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε πρόγραμμα Golden Visa στα 500.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, με έναρξη ισχύος των νέων ορίων την αρχή του 2023.

«Εξαφανίζονται» τα διαθέσιμα ακίνητα για αγορά και ενοικίαση  

Υπενθυμίζεται ότι τα διαθέσιμα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πανελλαδικό επίπεδο τον Ιούλιο ανήλθαν σε 138.000 (στις πλατφόρμες AirBnb και Vrbo), μια αύξηση της τάξεως του 4% συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2019.

Μάλιστα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, με το Παγκράτι να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων, ενώ ακολουθούν: Θησείο, Εξάρχεια, περιοχή Ακρόπολης, Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Κολωνάκι και Κεραμεικός.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, η αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες – όχι ιδιωτικά δωμάτια) «αποκλειστικά» στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb στις top περιοχές του κέντρου αγγίζει το 23,56%.

Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, που αποτελεί και το προπύργιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι αυξομειώσεις των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατέγραψαν μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμη και εν μέσω covid-19 εποχή, σε σχέση με το σύνολο των περιοχών του κέντρου.

Συγκεκριμένα, τα εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2019 ήταν 1.092, τον Ιούλιο του 2021 καταγράφηκε μια μείωση της τάξεως του 7,05% με τα εγγεγραμμένα ακίνητα να αριθμούν τα 1.015, ενώ τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους καταγράφεται μια οριακή αύξηση +0,20% με τα εγγεγραμμένα ακίνητα να αριθμούν τα 1.017.

Πλέον, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων έχει αγγίξει τα 1.267 ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2019 που κοινώς ομολογουμένως αποτέλεσε την καλύτερη περίοδο για το κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφεται στο Παγκράτι, όπου από 183 κατοικίες, πλέον η δυναμική αγγίζει τις 220 καταγράφοντας αύξηση +35,8%.

Στο Θησείο η αύξηση νέων ακινήτων σε πλατφόρμες αγγίζει το 34,64% με τη δυναμική να αριθμεί 206 από 183 τον Δεκέμβριο του 2021.

Στη 3η θέση η περιοχή των Εξαρχείων με αύξηση των εγγραφών κατά 31,17% και τη δυναμική να αριθμεί τα 404 ακίνητα από 374 τον Δεκέμβριο του 2021, στη 4η η περιοχή της Ακρόπολης με αύξηση των εγγραφών κατά 26,74% και τη δυναμική να αριθμεί τα 218 ακίνητα από 201.

Ακολουθεί στην 5η θέση η περιοχή του Ν.Κόσμου με αύξηση των εγγραφών κατά 21,2%, στην 6η θέση η περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη με αύξηση των εγγραφών κατά 16,06%, στην 7η θέση το Κολωνάκι με αύξηση κατά 16,05% των εγγραφών το αντίστοιχο  χρονικό διάστημα και στην 8η θέση ο Κεραμεικός με αύξηση των εγγραφών κατά 8,05%.

Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για «Φθηνή Στέγη»;

Το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων προβλέπει πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου. Ωστόσο, θεωρείται το όριο αυτό ρεαλιστικό; Υπάρχουν σπίτια σε αυτό το επίπεδο τιμών; Σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, απαντά το υπουργείο Εργασίας.

Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1500-2050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1500-2300 ευρώ, στην Πεύκη 1300-2250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1250 – 1550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

Το όριο των 150.000 ευρώ κρίνεται από την κυβέρνηση ως η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ