Νέα
  • ΓΔ: 825.02 +0.94%
  • Τζίρος: 56,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Προχωρά το project των Hines & Henderson Park στα Κτήματα Κόνιαρη

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Προχωρά το project των Hines & Henderson Park στα Κτήματα Κόνιαρη
Η έκταση στη Βούλα που θα επενδύσουν οι Hines & Henderson Park

Σε διαβούλευση βρίσκεται μέχρι τις 4 Μαρτίου 2021 το «project Voula» της εταιρείας VHPH Properties (των Hines και Henderson Park), το οποίο κατατέθηκε στην Enterprise Greece στα τέλη του περασμένου έτους.

Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά σε ένα έργο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Βούλα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 136 εκατ. ευρώ, από το οποίο αναμένεται να δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται στο εγχώριο real estate και αποτυπώνει την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για κατοικίες στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στην οποία εκτός από το εμβληματικό έργο του Ελληνικού βρίσκονται στα...σκαριά και άλλα μεγάλα projects από εταιρείες όπως είναι η Lamda Development (πέραν του έργου του Hellinikon Project), η Grivalia, η ΤΕΜΕΣ κ.ά.

Το προτεινόμενο έργο αφορά σε ανάπτυξη συνολικής έκτασης περίπου 71.000 τετραγωνικών μέτρων -ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη - σύμφωνα με τα ακόλουθα διαγράμματα:

Διάγραμμα 1

Η 1η ενότητα οικοπέδων

Διάγραμμα 2

Η 2η ενότητα οικοπέδων

Οροι δόμησης

Οι επιτρεπόμενοι όροι δόμησης για την περιοχή του έργου είναι:

  • Επιτρεπόμενη χρήση γης: Η επιτρεπόμενη χρήση γης είναι η “Αμιγής Κατοικία”. Σε αυτή τη χρήση επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κατοικιών και μικρών καταστημάτων που απευθύνονται σε μεγέθη γειτονιάς.
  • Ο Συντελεστής Δόμησης έχει ορισθεί σε 0,60 επί την επιφάνεια του κάθε οικοπέδου.
  • Ο Συντελεστής Κάλυψης έχει ορισθεί σε ποσοστό 30,00 % στην επιφάνεια του κάθε οικοπέδου
  • Το Μέγιστο Επιτρεπόμενο Ύψος του κάθε κτιρίου είναι 13,00 m. Επιπλέον σε όλα τα κτίρια είναι υποχρεωτική η εφαρμογή κεκλιμένης στέγης μέγιστου ύψους +2,00 m (από τη στάθμη της οροφής του τελευταίου ορόφου του κτιρίου) επικαλυμμένη από κεραμίδα

Σε 3 φάσεις

Το έργο στα Εφοπλιστικά της Βούλας ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας, κλπ) και θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Σύμφωνα με την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το project, «το μοναδικό μέγεθος και η δυνατότητα οικοδόμησης επιτρέπουν ένα συνεκτικό γενικό σχέδιο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα, ένας σπάνιος τύπος ελληνικού προϊόντος το οποίο απευθύνεται στην διεθνή αγορά ακινήτων.

Το ιστορικό

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη έκταση κληροδοτήθηκε πριν από πολλές δεκαετίες στο Μουσείο Μπενάκη (1963).

Το 2008 το Μουσείο Μπενάκη διενήργησε τον πρώτο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης. Νικητής αναδείχθηκε ο επιχειρηματίας Ευγένιος Τίγκα με τίμημα 101 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, κατέβαλε 30 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για την απόκτηση της έκτασης, ωστόσο η οικονομική κρίση στη χώρα ουσιαστικά ακύρωσε την επένδυση, καθώς, όπως λέγεται, η πλευρά του επιχειρηματία υπαναχώρησε, ζητώντας μάλιστα να της αποδοθεί πίσω η προκαταβολή. Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά από δικαστική μάχη, τελικά η πλευρά του επιχειρηματία κέρδισε και το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό της προκαταβολής, εντόκως, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές και οι τοπικές αντιδράσεις

Πέρυσι η συγκεκριμένη έκταση αποκτήθηκε από το δίδυμο Hines & Henderson Park, προκαλώντας κινητοποιήσεις πολιτών και αντιδράσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης που επιθυμεί την απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης ή μέρους αυτής.

Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με τα αρχικά σχέδια της κοινοπραξίας που έκαναν λόγο για μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 400 κατοικιών, πλέον το νέο σχέδιο προβλέπει επένδυση 136 εκατ. ευρώ για σαφώς μικρότερο αριθμό κατοικιών (250-300).

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρθηκαν για τη συγκεκριμένη έκταση-«φιλέτο» οι ξένοι επενδυτές, θυμίζουμε ότι ο Paul Gomopoulos, διοικητικό στέλεχος της Hines και επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η τοποθεσία της έκτασης στη Βούλα, μια από τις καλύτερες περιφέρειες της Αθήνας, και η εγγύτητά της στη θάλασσα παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργία premium κατοικιών. Θα αντλήσουμε από τη διεθνή μας εμπειρία στην κατασκευή κατοικιών για να παράσχουμε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, που θα αποτελέσει εξαιρετικό παράδειγμα των ικανοτήτων της Hines».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ