Νέα
 • ΓΔ: 1437.57 -0.77%
 • Τζίρος: 102,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα: Ράλι χωρίς φρένο στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών - Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές

ΠΗΓΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ράλι χωρίς φρένο στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών καταγράφεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023. «Φωτιά» πήραν οι αξίες στις πωλήσεις, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή να σημειώνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), τα Προάστια Θεσσαλονίκης (+17%) και τα Νότια Προάστια Αττικής (+15%),το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου του 2022.

Παραδοσιακά η Αθηναϊκή Ριβιέρα παραμένει η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, με μέση τιμή πώλησης τα 6,500 ευρώ το τετραγωνικό, που σημαίνει ότι για μια οικία σπίτι 100 τ.μ. στη Βουλιαγμένη, ένας αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει το λιγότερο 650.000 ευρώ! Ενώ για ενοίκιο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσότων 1:700 ευρώ το μήνα!

Ωστόσο η πιο εντυπωσιακή αύξηση τιμής πώλησης καταγράφεται σε μια λεγόμενη λαϊκή συνοικία, τον Ίλιον με 32%! Μεγάλη αύξηση παρουσιάσαν και οι τιμές στην Καλλιθέα με 23%!

Αντίστοιχα την ανηφόρα τράβηξε και η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών,με τις υψηλότερες αυξήσεις να παρατηρούνται στα Προάστια Θεσσαλονίκης (+8%), τα Νότια Προάστια Αττικής (+7%) και τα Βόρεια Προάστια Αττικής (+7%), σύμφωνα με έρευνα της σελίδας Spitogatos Insights,που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση πραγματικά δεδομένα αγγελιών.

Ν. Αττικής: Αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλο το λεκανοπέδιο

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρσι είναι το Ίλιον (Δυτικά Προάστια) με αύξηση +32%, η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +27%, η περιοχή Ζωγράφου (Νότια Προάστια) με αύξηση +26% και η Καλλιθέα (Νότια Προάστια) με αύξηση +23%.

Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.250€/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.266€/τ.μ. και το Κερατσίνι (Προάστια Πειραιά) στα 1.333€/ τ.μ..

Από την άλλη, στην ενοικίαση κατοικιών, κάποιες από τις πιο οικονομικές περιοχές το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι οι Αχαρναί (Δυτικά Προάστια) με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στα 6,4€/τ.μ. και ο Κορυδαλλός (Προάστια Πειραιά) με 6,8€/τ.μ..

«Είναι γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σχετικά χαμηλή, ώστε να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Η εγχώρια ζήτηση από την άλλη βαίνει αυξανόμενη ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών μετά την πανδημία, πυροδοτούμενη επιπλέον από προγράμματα όπως το "Σπίτι μου", ενώ η διεθνής ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη, αποτελώντας αυτή τη στιγμή το 18% της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων του δικτύου μας (από 15% πέρσι), ενώ είναι αυξημένη και σε απόλυτα νούμερα πάνω από 40%. Ο συνδυασμός αυτός της σχετικά χαμηλής προσφοράς και της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης πιέζει προς τα πάνω της τιμές. Το ράλι συνεχίζεται» δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Πηγή: Pixabay

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022

Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμής κατοικιών προς πώληση βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Χαριλάου (+32%) και Φάληρο – Ιπποκράτειο (+29%).

Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρατηρήθηκαν σε Θέρμη (+26%), Καλαμαριά (+13%) και Κέντρο Θεσσαλονίκης (+11%).

Οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για πώληση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο 2023

 1. Βουλιαγμένη (Νότια Προάστια Αττικής), 6.500€/τ.μ.
 2. Βούλα (Νότια Προάστια Αττικής), 5.000€/τ.μ.
 3. Άλιμος (Νότια Προάστια Αττικής), 4.500€/τ.μ.
 4. Κολωνάκι - Λυκαβηττός (Αθήνα), 4.500€/τ.μ.
 5. Γλυφάδα (Νότια Προάστια Αττικής), 4.464€/τ.μ.

 Οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο 2023

 1. Βουλιαγμένη (Νότια Προάστια Αττικής), 17,0€/τ.μ.
 2. Φιλοθέη (Βόρεια Προάστια Αττικής), 15,6€/τ.μ.
 3. Κολωνάκι - Λυκαβηττός (Αθήνα), 15,5€/τ.μ.
 4. Παλαιό Ψυχικό (Βόρεια Προάστια Αττικής), 15,4€/τ.μ.
 5. Ιστορικό Κέντρο (Αθήνα), 14,4€/τ.μ.

Τα πιο ακριβά σημεία της Ελλάδας για πώληση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο 2023

 1. Νότια Προάστια Αττικής, 3.511€/τ.μ.
 2. Κυκλάδες, 3.182€/τ.μ.
 3. Βόρεια Προάστια Αττικής, 2.846€/τ.μ.
 4. Κεφαλονιά, 2.222€/τ.μ.
 5. Λευκάδα, 2.208€/τ.μ.

Τα πιο ακριβά σημεία της Ελλάδας για ενοικίαση κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο 2023

 1. Νότια Προάστια Αττικής, 11,3€/τ.μ.
 2. Βόρεια Προάστια Αττικής, 10,7€/τ.μ.
 3. Κέντρο Αθήνας, 9,5€/τ.μ.
 4. Πειραιάς, 8,8€/τ.μ.
 5. Υπόλοιπο Αττικής, 8,7€/τ.μ.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ