Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κακοκαιρία Daniel: Επίδομα ενοικίου στους πληγέντες για ακίνητα που... δεν υπάρχουν - Μικρή διαθεσιμότητα στη Θεσσαλία

Πηγή: Eurokinissi

Η χώρα ζει μια βιβλική καταστροφή από την κακοκαιρία Daniel, που επηρεάζει άμεσα τον τομέα των ακινήτων. Η Θεσσαλία έχει σχεδόν «ισοπεδωθεί», με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές και δίκτυα και τραγικές συνέπειες στη τοπική και εθνική οικονομία.

Μόνο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων έχουν καταρρεύσει 30 κατοικήσιμα σπίτια. Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά βυθίστηκαν κυριολεκτικά κάτω από το νερό, ενώ μεγάλες ζημιές, που κατατάσσουν τα ακίνητα ως μη κατοικήσιμα, καταγράφηκαν στη Λάρισα και σε γειτονικούς Δήμους και χωριά.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε, στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel. Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Ένα μέτρο της κρατικής αρωγής είναι η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές.

Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα

Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης - η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στις πληγείσες περιοχές

Λάρισα: 3 στις 10 κατοικίες, κυρίως έως 30 τ.μ., διαθέσιμες προς μίσθωση

Σύμφωνα με ιστοσελίδες με αγγελίες ακινήτων, στη Λάρισα μόλις 3 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα. Το 72,4% αυτών είναι ακίνητα έως 30 τ.μ., δηλαδή μικρές γκαρσονιέρες κατάλληλες για 1 ή/και το πολύ 2 άτομα. Η διαθεσιμότητα ακινήτων ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 80 ακίνητα.

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, επί των πλείστων ακίνητα έως 30τμ, μόλις το 33% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση είναι σχεδόν το 10% του συνόλου.

Παραδείγματα επιπλωμένων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€:

 

Βόλος: Σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων

Στον Βόλο μόλις το 6,62% των διαθέσιμών προς μίσθωση ακίνητων (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, ακίνητα επί των πλείστων έως 30τμ. Η διαθεσιμότητα ακινήτων σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 20 ακίνητα. Ο Βόλος διαθέτει 880 αυτοτελή ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παραδείγματα κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€:

⇒Τρίκαλα: Ούτε για δείγμα

Στα Τρίκαλα η διαθεσιμότητα προς μίσθωση ακινήτων (επιπλωμένα ή μη) είναι σχεδόν μηδενική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη των Τρικάλων διαθέτει υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

⇒Καρδίτσα: 3 στις 10 κατοικίες διαθέσιμες προς μίσθωση

Στην Καρδίτσα μόλις 3 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα. Το 27,5% αυτών είναι ακίνητα από 31 τ.μ. έως 40 τ.μ. και το 24,1% άνω των 71 τ.μ. Η διαθεσιμότητα ακινήτων ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 30 ακίνητα.

 

Διαθέσιμα ακίνητα με ενοίκιο έως 500€ στις πληγείσες περιοχές

⇒Λάρισα: Διαθέσιμες 4 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ 

Στη Λάρισα μόλις 4 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Ενώ το 30,1% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€ και το 17,2% άνω των 701€/μήνα. Η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες, σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 90 ακίνητα.

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ (40,8%), επί των μόλις το 11,76% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ είναι σχεδόν μηδενική.

Παραδείγματα κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€:

⇒Βόλος: Διαθέσιμες 4 στις 10 κατοικίες με 2 Υ/Δ 

Στον Βόλο μόλις το 36,9% , δηλαδή σχεδόν 4 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Ενώ το 38,84% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€ και το 11,46% άνω των 701€/μήνα. Η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 150 ακίνητα.

 

 

Εφόσον οι πληγέντες βρουν το ακίνητο με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ (36,9% του συνόλου), μόλις το 31,03% αυτών είναι επιπλωμένα. Άρα, η διαθεσιμότητα ακινήτων πλήρως εξοπλισμένα που διατίθενται προς μίσθωση με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€ είναι σχεδόν μηδενική.

Παραδείγματα κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 500€:

⇒Τρίκαλα: Πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων

Στα Τρίκαλα το 78,18%, δηλαδή σχεδόν 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη), έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες, σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 55 ακίνητα.

 

⇒Καρδίτσα: Μόλις 33 ακίνητα διαθέσιμα 

Στην Καρδίτσα το 91,6%, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με τουλάχιστον 2 Υ/Δ (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 Υ/Δ ανεξαρτήτως μισθώματος, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 33 ακίνητα.

Ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση που προκύπτει από ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων στις πληγείσες περιοχές, καταγράφεται περιορισμένη έως και μηδενική ιδιαίτερα σε ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα στις περιοχές του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Οι λόγοι της περιορισμένης διαθεσιμότητα διαφέρουν, στον Βόλο και στα Τρίκαλα καταγράφεται έντονη δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακίνητα που σε μεγάλο ποσοστό είναι επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Όσον αφορά τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, ακίνητα κατάλληλα για οικογένειες με τουλάχιστον 2 Υ/Δ και ζητούμενο μίσθωμα έως 500€/μήνα, η διαθεσιμότητα σύμφωνα με ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων καταγράφεται περιορισμένη. Συγκεκριμένα στη Λάρισα μόλις 36 ακίνητα, στον Βόλο 60, στα Τρίκαλα 40 και στην Καρδίτσα 27.

Παράλληλα, θα πρέπει η πολιτεία, να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (υπάρχει μητρώο στην ΑΑΔΕ), ώστε μέρος των ακινήτων, που είναι πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών να διατεθούν για την στέγαση των πληγέντων.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ