Νέα
  • ΓΔ: 1480.23 -0.15%
  • Τζίρος: 74,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιάννης Δεληκανάκης (Southrock): Οι επενδύσεις σε ακίνητα δίνουν ώθηση στην εθνική οικονομία

Γιάννης Δεληκανάκης

Τον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων σε ακίνητα ως παράγοντα οικονομικής μεγέθυνσης και  τοπικής ανάπτυξης και την αναγκαιότητα  θεσμικών παρεμβάσεων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, ανέδειξε ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management, μιλώντας στο Athens Riviera Summit, στη θεματική συζήτηση «Επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία: Trend or Strategic Choice. Στο Summit συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των θεσμών και των επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Δεληκανάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Οι επενδύσεις στα ακίνητα έχουν πολλαπλασιαστική θετική επιρροή στην ανάπτυξη και στις τοπικές οικονομίες. Είναι παραγωγικές επενδύσεις με θετική ώθηση στους περισσότερους τομείς της οικονομίας».  Όπως είπε μάλιστα, η αντιμετώπιση της ακρίβειας μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση των εισοδημάτων μέσω επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στην ομιλία του ο κ.Δεληκανάκης ανέφερε ότι υπάρχει μια διαδεδομένη παρανόηση σχετικά με τις δυνατότητες, τις προοπτικές και το κόστος των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αυτή αφορά στο πολεοδομικό πλαίσιο: «Υπάρχει μια πλάνη ότι η Μύκονος δεν έχει αυστηρό πολεοδομικό πλαίσιο, όταν με βάση την τοπική ΖΟΕ το 65% του νησιού δεν μπορεί να δομηθεί, ενώ σε άλλα νησιά όπως η Ίος ή η Τζιά και η Πάρος η έκταση στην οποία απαγορεύεται η δόμηση είναι μόλις το 20 ή 30% του νησιού», εξήγησε. Υποστήριξε επίσης ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, αλλά στην εφαρμογή του.

Συνέχισε αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μιας ρεαλιστικής προσέγγισης του δημόσιου τομέα απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις: «Για να παραμείνουν οι θεσμικοί επενδυτές στην Ελλάδα, χρειάζεται μια ρεαλιστική αντιμετώπιση των ιδιωτικών επενδύσεων από το Δημόσιο με επιτάχυνση των διαδικασιών και με προτεραιοποίηση εκείνων που δεν ζητούν επιδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα ή περιβαλλοντικές παρεκκλίσεις», είπε. Πρόσθεσε δε ότι η Southrock και οι επενδυτές της έχουν επενδύσει 300 εκατ. ιδίων κεφαλαίων στην Ελλάδα, με σχέδια να επενδύσουν ακόμη περισσότερα, έχοντας εμπιστοσύνη στη δυναμική και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Κατέληξε λέγοντας πως χρειάζονται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οριζόντια μέτρα που στοχεύουν να τιμωρήσουν τους παράνομους, στην Ελλάδα τιμωρούν τελικά τους νόμιμους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα αρνητικό track record αβεβαιότητας για την χώρα με αρνητικό αντίκτυπο για την προσέλκυση επενδύσεων».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ