Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Noval Property: Προνομιακά ακίνητα και data centres οι στόχοι για το 2021

data
Πηγή: Unsplash

Η εξαγορά προνομιακών ακινήτων, καθώς και η είσοδος στον κλάδο των data centres είναι στόχοι της Noval Property για το 2021, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2020. Πριν λίγες εβδομάδες η Noval Property από κοινού με το fund Brook Lane πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του οικοπέδου της Kodak επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου, προσφέροντας 28,5 εκατ. ευρώ. Στην προνομιακή αυτή οικοπεδική έκταση θα αναπτυχθεί ένα μοντέρνο και φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων.

Παράλληλα, στοχεύει στη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου σε κέντρα logistics και data centres, τομείς του real estate που εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση. Στους σχεδιασμούς της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, με βάση την αξία των ακινήτων της, περιλαμβάνονται επίσης ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες και έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, κυρίως στην Αθήνα.

Να σημειωθεί πως ήδη δρομολογεί την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης στον Ελαιώνα, επί της Λ. Πειραιώς 252. 

Στις νέες αναπτύξεις της Noval ανήκουν το συγκρότημα γραφείων «The Orbit» στην Αθήνα, που διαθέτει μικτή δομημένη επιφάνεια 39.650 τ.μ. Έχει ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το 2020, έχοντας μισθωθεί σχεδόν πλήρως. Πρόκειται, όπως αναφέρει η εταιρεία, για το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση, κατά 25.000 τ.μ. μικτής δομημένης επιφάνειας, του εμπορικού κέντρου River West. Η ολοκλήρωση της επέκτασης και η έναρξη των εμπορικών λειτουργιών αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 10 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε κέρδη 10 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Noval Property κατέγραψε αύξηση 22% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 298,5 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2019) σε 364,6 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2020). Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη στον εταιρικό μετασχηματισμό μέσω της ενσωμάτωσης ακινήτων και στην ενεργή διαχείριση των ακινήτων. Το 2020 ήταν μια απαιτητική χρονιά για τον κλάδο ακινήτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των συναφών περιορισμών στις μετακινήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε, μεταξύ άλλων μέτρων, την υποχρεωτική μείωση ενοικίων για εμπορικά ακίνητα κατά 40% σε αρκετούς τομείς (για παράδειγμα, λιανεμπόριο, φιλοξενία, εστίαση, γυμναστήρια κ.λπ.) για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2020.

Ο συνδυασμός αυτών των κυβερνητικών μέτρων με τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση επηρέασε σημαντικά τα έσοδα των εταιριών ακινήτων, όπως και της Noval Property. Ωστόσο, χάρη στην αποτελεσματική και ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων δεν καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων ή κοινοχρήστων και εξασφαλίστηκε ικανοποιητική ρευστότητα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη Noval Property να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ