Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης αναμένεται να προκηρυχθεί τη Δευτέρα από τη ΔΥΠΑ, το οποίο απευθύνεται σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα της Υπηρεσίας. Οι δικαιούχοι ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι.
Το πρόγραμμα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, επιχορηγεί επιχειρήσεις για την πρόσληψη 10.000 δικαιούχων για διάστημα 12 μηνών. Οι ωφελούμενοι πρέπει να έχουν παρακολουθήσει και να έχουν λάβει πιστοποίηση από το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε ετήσια βάση, με 113,8 εκατ. ευρώ το 2024 και 37,8 εκατ. ευρώ το 2025.
Προϋπόθεση για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων είναι να μην έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης.
Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε έως 13.416,00 ευρώ (12 μήνες x 1.118,00 ευρώ) για κάθε ωφελούμενο.
Το πρόγραμμα
«Τη Δευτέρα θα βγει η πρόσκληση για 10.000 ανέργους, οι οποίοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και είναι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ», επεσήμανε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται με 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει κατάρτιση και εκπαίδευση διάρκειας 80 ωρών. Οι καταρτιζόμενοι θα λάβουν 400 ευρώ και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αμέσως μετά, οι επιχειρήσεις όλων των ειδών - μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες - θα μπορούν να προσλάβουν τον άνεργο για έναν χρόνο. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα καλύπτει τόσο το μισθολογικό όσο και το μη μισθολογικό κόστος. Για έναν χρόνο, ο άνεργος θα έχει έναν μισθό που φτάνει τα 1.118 ευρώ μικτά, αποτελώντας εξαιρετική ευκαιρία για σταθερή εργασία, εφόσον φυσικά ταιριάζει στις ανάγκες και στο προφίλ της επιχείρησης».
Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή/και η επανακατάρτιση της ομάδας-στόχου σε τομείς υψηλής ζήτησης. Στη συνέχεια, προβλέπεται η ένταξη στην απασχόληση των ωφελουμένων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και πιστοποιήθηκαν.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει κατάρτιση και πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων, η οποία ακολουθείται από πρόγραμμα δωδεκάμηνης (12) επιχορηγούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Οι στόχοι
Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να επιτευχθούν οι ακόλουθοι ενδεικτικοί στόχοι: Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της αναβάθμισης των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, καθώς και της τοποθέτησής τους σε θέση βραχυχρόνιας επιχορηγούμενης απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πιστοποίησής τους.
→ Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων - Ποιοι δεν δικαιούνται
Επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση
Το έργο διακρίνεται σε δύο προγράμματα ως εξής:
α) Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)
Το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΣΕΚ) αφορά κατάρτιση και πιστοποίηση σε τομείς υψηλής ζήτησης, για έως 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ. Οι ωφελούμενοι είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ, υποδεικνύονται σε επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ και έχουν προεπιλεγεί από αυτές. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων υλοποιείται μέσω παροχής δια ζώσης προγραμμάτων ΣΕΚ διάρκειας 80 ωρών. Την κατάρτιση ακολουθεί πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
β) Πρόγραμμα Απασχόλησης
Το αντικείμενο του προγράμματος απασχόλησης είναι η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ωφελουμένων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα κατάρτισης και έλαβαν πιστοποίηση, για δώδεκα (12) μήνες.
Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων.
Οι ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο έργο υποδεικνύονται στις δικαιούχες επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους της ΔΥΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας εξατομικευμένης προσέγγισης και με βάση το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταρτιστεί από κοινού. Οι επιχειρήσεις προεπιλέγουν τον κατάλληλο υποψήφιο για τη θέση και ενημερώνουν σχετικά τη ΔΥΠΑ μέσω της πλατφόρμας e-Services ΔΥΠΑ. Στη συνέχεια, οι άνεργοι ωφελούμενοι υποχρεούνται να επιλέξουν πρόγραμμα ΣΕΚ που παρέχεται στο πλαίσιο του έργου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!