Για τη συνεχή προσπάθεια επαναπατρισμού των λαμπρών μυαλών που έφυγαν στο εξωτερικό, κυρίως την προηγούμενη δεκαετία, η οποία θα έχει αμοιβαία και για τις δύο πλευρές, με στόχο μια φωτεινή και καινοτόμο Ελλάδα.
Στις θετικές πλευρές του brain regain επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στο ετήσιο συνέδριο BrainReGain «Powering Greece Forward», χωρίς να παραλείψουν να αναφερθούν στα «αγκάθια» που εμποδίζουν τους Έλληνες να επιστρέψουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία της Eurostat, από τους 660.000 Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχουν ήδη επιστρέψει οι 420.000.
Οι τρεις άξονες δράσης
Η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο συνέδριο, μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2007, μετά από δέκα χρόνια παραμονής της στο εξωτερικό. Όπως επεσήμανε η Υπουργός, είκοσι χρόνια μετά, πέραν από τους προσωπικούς λόγους, υπάρχουν πλέον και μοναδικές επαγγελματικές ευκαιρίες για να επιστρέψει κάποιος.
Η κ. Κεραμέως κατηγοριοποίησε τις δράσεις της κυβέρνησης σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας, η δημιουργία ευρύτερων κατάλληλων προϋποθέσεων. Η Υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση της ανεργίας την τελευταία πενταετία, που πλέον βρίσκεται στο 9%, στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της απασχόλησης – η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, στην κατάργηση πάνω από 70 φόρων και τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η Υπουργός επεσήμανε τη μεγάλη αύξηση επενδύσεων και από παγκόσμιους εταιρικούς κολοσσούς, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. «Η πολιτική σταθερότητα και η εξωστρέφεια έχουν αυξήσει το κύρος της χώρας μας διεθνώς, έχουν βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του Κράτους. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονέων όπως επιδόματα και άδειες πατρότητας και φροντίδας, προγράμματα στέγασης νέων οικογενειών, παρέχουν κίνητρα σε όσες οικογένειες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα», είπε.
Δεύτερος άξονας, η δημιουργία κινήτρων αμιγώς για τους απόδημους Έλληνες. Η Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν, και συγκεκριμένα στη μείωση κατά 50% της φορολογίας εισοδήματος για 7 χρόνια για όσους επιστρέφουν μετά από 5 χρόνια και πλέον απουσίας στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης στη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό των γιατρών από τις Η.Π.Α. και για την αναγνώριση της ειδικότητας και της εξειδίκευσής τους.
Τρίτος άξονας, η ανάδειξη όλων αυτών των επαγγελματικών ευκαιριών, νέων κινήτρων και του νέου κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας. «Δεν φτάνει να προβαίνουμε σε αυτές τις ενέργειες, δεν φτάνει να γνωρίζουν οι διεθνείς δείκτες ή οι οίκοι αξιολόγησης ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται – πρέπει το μήνυμα να φτάνει, αληθινό, χειροπιαστό, στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους», είπε η κ. Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση Rebrain Greece που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο, είναι η δημιουργία γέφυρας μεταξύ των ενδιαφερομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, η επόμενη εκδήλωση σύζευξης του Rebrain Greece θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
→ Διαβάστε επίσης: Κοινωνικός τουρισμός 2025: Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής – Τα εισοδηματικά κριτήρια
Μισθοί, ασφάλεια και προοπτικές
Μιλώντας σε σχετικό πάνελ στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Απασχόλησης Νίκος Μηλαπίδης τόνισε:
«Ότι το μισθολογικό είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι πρωτεύον ζήτημα για να αποφασίσει κάποιος να επιστρέψει στην Ελλάδα. Θέλει ασφάλεια, προοπτικές ανέλιξης στη σταδιοδρομία του, ευελιξία και ένα σύνολο προδιαγραφών που χαρακτηρίζουν τις ώριμες αγορές, τις οποίες δεν προσφέρουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις.»
Ο πρόεδρος του Brain Regain, Κωνσταντίνος Κεσεντές, από την πλευρά του επεσήμανε:
«Ο ελληνισμός που βρίσκεται στο εξωτερικό δεν είναι απώλεια, αλλά μια δυναμική ομάδα που μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια φάση αλλαγής, έχουμε προοδεύσει σε σχέση με πριν 5 χρόνια. Η οικονομία πάει καλά και το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το πώς θα αναπτυχθεί το ανθρώπινο δυναμικό του μέλλοντος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και να μην ξαναζήσουμε το πρόβλημα του brain drain.»