Αναγνωριστικού χαρακτήρα θεωρείται η σημερινή πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων με το υπουργείο Eργασίας με στόχο την προετοιμασία του διαλόγου για την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Επικεφαλής της σημερινής ομάδας εργασίας, είναι ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης και από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων έχουν οριστεί οι Σοφία Καζάκου (ΓΣΕΕ), Κατερίνα Δασκαλάκη (ΣΕΒ), Νικόλαος Δήμας (ΓΣΕΒΕΕ), Ιωάννης Σταύρου (ΣΒΕ), Αντώνιος Μέγγουλης (ΕΣΕΕ) και Νίκος Ζωητός (ΣΕΤΕ). Σ
Οι κοινωνικοί εταίροι θα υποβάλλουν προτάσεις, για να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση και να προκύψει η τελική επιλογή με στόχο την υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας προκειμένου ο μέσος μισθός να φτάσει τουλάχιστον 1.500 ευρώ το 2027.
Σημειώνουμε ότι αρκετοί κλάδοι έχουν μείνει χωρίς συλλογική σύμβαση πάνω από μια 15αετία (πχ εμπόριο), με αποτέλεσμα οι μισθοί να παραμένουν χαμηλοί με μόνη δικλείδα ασφαλείας τον κατώτατο μισθό των 880 ευρώ.
Τα κυριότερα «αγκάθια»
Τα κυριότερα «αγκάθια» που θα τεθούν επί τάπητος και προέρχονται εν πολλοίς από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων είναι τα εξής :
Διαιτησία: Με νομοθετική παρέμβαση εξανεμίστηκε το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Σήμερα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών, κάτι που στην ουσία είναι ανέφικτο. Το υπουργείο εργασίας και οι εργοδοτικοί φορείς δίνουν έμφαση κουλτούρα συμφιλίωσης, συνεννόησης και συμβιβασμού ώστε η διαιτησία να εφαρμόζεται σε έσχατες περιπτώσεις.
Επεκτασιμότητα: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορούν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, να αποδείξουν, ότι καλύπτουν το 50% + 1 των επιχειρήσεων ή των απασχολούμενων, αντίστοιχα, του κλάδου τους. Για το λόγο αυτό, υπάρχει Μητρώο στο οποίο αναγράφονται οι εταιρίες που υπάγονται σε έναν κλάδο και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτές. Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί δραστικά το απαιτούμενο ποσοστό και να θεσπιστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επέκτασης των συμβάσεων με κίνητρα ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Μετενέργεια: Μετά τη μνημονιακή διάταξη που περιόρισε στο τρίμηνο, από εξάμηνο που ήταν, τον χρόνο ισχύος μιας ΣΣΕ θα συζητηθεί η επαναφορά στο εξάμηνο όριο ισχύος μιας σύμβασης για να δοθεί ώθηση στην υπογραφή περισσότερων συλλογικών συμβάσεων.
Συρροή: Έχει εντοπιστεί σε αρκετές επιχειρήσεις, που εντάσσονται σε έναν ευρύτερο όμιλο, πως υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι (θεωρητικά) θα μπορούσαν να καλυφθούν από περισσότερες της μίας, συμβάσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη θα μπορούσε να γίνει από μια επιχειρησιακή και ταυτόχρονα, από μια ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική σύμβαση. Η πλευρά των εργαζομένων θέλει να είναι σαφές, πως για τον κάθε εργαζόμενο θα ισχύει η κάλυψη της πιο συμφέρουσας από τις συμβάσεις που βρίσκονται εν ισχύ.