Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αλλαγή καριέρας στην Ελλάδα: Επαναπροσδιορίζοντας ζωή και εργασία

job

Η αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας αποτελεί μια γενναία απόφαση που σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή για τον εργαζόμενο, ο οποίος αναζητά νέα πυξίδα και νέες προοπτικές στα επαγγελματικά του. Η αντίληψη πως κάποιος θα παραμείνει ισόβια σε ένα επάγγελμα μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, είναι πια παρωχημένη για τις νεότερες ηλικίες ενώ δεν είναι λίγοι και οι εργαζόμενοι στα 40 και στα 50 τους που αναζητούν νέα επαγγελματικά μονοπάτια και, κατ’επέκταση, μια διαφορετική πορεία στη ζωή τους συνολικά.

Η αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι συχνότερη από ό,τι νομίζουμε, τουλάχιστον εκεί που οι ευκαιρίες υπάρχουν και προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Wharton στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι αλλάζουν σταδιοδρομία κατά μέσο όρο τρεις ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που περνούν χρόνια σε έναν συγκεκριμένο κλάδο εργασίας, πριν συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος για αυτούς  ή πως είναι πια έτοιμοι να αναμετρηθούν με μια νέα πρόκληση, και έτσι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν επαγγελματικά.

Οι λόγοι για μια τέτοια απόφαση είναι πολλοί και μπορεί να διαφέρουν για τον κάθε εργαζόμενο, όπως π.χ. οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, η φιλοδοξία, η μεταβαλλόμενη οικονομία, η ανάγκη για προσωπική εξέλιξη, η αλλαγή προτεραιοτήτων κ.α. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια σημαντική απόφαση που συμπαρασύρει όλη την καθημερινότητα, δεν είναι μια απλή και αυθόρμητη κίνηση αλλά απαιτεί στρατηγική προσέγγιση και ψυχραιμία, προκειμένου να  οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή επιτυχία.

Η οικονομία και η αλλαγή καριέρας στην Ελλάδα: Μια δύσκολη εξίσωση

Η ιδέα της αλλαγής επαγγελματικής σταδιοδρομίας στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στο παρελθόν, όσο σε άλλες χώρες, και αυτό οφειλόταν τόσο στην αντίληψη των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών. Για δεκαετίες ολόκληρες η εκούσια μετακίνηση από έναν κλάδο σε άλλον δεν ήταν  συνηθισμένο φαινόμενο και ενίοτε αντιμετωπιζόταν με καχυποψία (μήπως κρύβεται από πίσω κάποια αποτυχία;) ενώ και πολλοί εργοδότες δεν έδειχναν ευελιξία μπροστά σε μια τέτοια απόφαση, στην καλύτερη περίπτωση, στη χειρότερη την αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και καχυποψία. 

Ώσπου ήρθε η οικονομική κρίση και, αμέσως μετά η πανδημία Covid-19, και τα σάρωσαν όλα. Μπροστά σε μια νέα, σκληρή πραγματικότητα εργαζόμενοι αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό, έχασαν τη δουλειά τους ή αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μείωση απολαβών, ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή στράφηκαν σε άλλες, εργαζόμενοι απέκτησαν νέες δεξιότητες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, νέοι εργαζόμενοι ζήτησαν υβριδική εργασία ή εργασία εξ αποστάσεως (remote) γιατί αποφάσισαν πως η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι η απόλυτη προτεραιότητα κ.α.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία του COVID-19, η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αναταραχή της πανδημικής κρίσης. Όμως θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι έχει επιστρέψει σε υγιή κατάσταση, αφού αυτό δεν ίσχυε στην πραγματικότητα ούτε πριν από την πανδημία, τονίζει έρευνα για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκε στις  επιστημονικές εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης MDPI.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που η Edenred Greece υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, ένας στους τρεις εργαζόμενους στη χώρα μας δηλώνει πως δεν ικανοποιημένος από την εργασία του, με το ποσοστό να είναι  ακόμα μεγαλύτερο για όσους εργάζονται με φυσική παρουσία και για όσους ανήκουν στις νεαρές ηλικίες. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι και αναζητούν διεξόδους και πιο αισιόδοξες προοπτικές για την επόμενη ημέρα στα εργασιακά τους.

job

Επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους

Σήμερα, για όποιον λόγο αποφασίσει τελικά να κάνει κάποιος στροφή στην καριέρα του, θα πρέπει να ξεκινήσει με ξεκάθαρους στόχους που συμπυκνώνονται στην εξής ερώτηση: «Τι θέλω να αφήσω πίσω, για ποιους λόγους και που θέλω να πάω;». Μόλις απαντηθεί αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, θα ξεκινήσει και η ανάλογη δράση προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος, δηλαδή η αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στο σημείο αυτό, η εκπαίδευση και η αναβάθμιση των προσόντων είναι σημαντικά καθώς, πολλές φορές, για να εισέλθει κάποιος σε έναν νέο επαγγελματικό κλάδο θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες και νέες γνώσεις. Σεμινάρια επιμόρφωσης, online μαθήματα ακόμα και μεταπτυχιακά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν για την απόκτησή τους. Λάβετε επίσης υπόψη πως σήμερα, πέρα από τις ακαδημαϊκές και  τεχνικές γνώσεις, πολλοί εργοδότες δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις ήπιες δεξιότητες/soft skills όπως η διαχείριση χρόνου, το πνεύμα συνεργασίας, η αντοχή στο άγχος κ.α.

Οι ιστότοποι δημιουργίας βιογραφικού και εύρεσης εργασίας, όπως το Jobseeker.com, μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανοποίηση της ανάγκης για έναν νέο εργασιακό προσανατολισμό. Αυτή η εύχρηστη εργαλειοθήκη απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο και του προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό βιογραφικό μέσα από μια απλή διαδικασία, να αναζητήσει αγγελίες εργασίας και να διαχειριστεί τις αιτήσεις του. Η υπηρεσία προσφέρεται και σε εφαρμογή για κινητά/app για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και συνεχή ενημέρωση κάθε στιγμή. Άλλωστε η δημιουργία ενός σωστά δομημένου βιογραφικού αποτελεί μία σημαντική  διαδικασία, καθώς αποτελεί την πρώτη και κρίσιμη επαφή με έναν πιθανό εργοδότη, ο οποίος θα πρέπει να αποκομίσει μια θετική πρώτη εντύπωση.

Το Jobseeker.com προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να δημιουργήσει επιπλέον μια συνοδευτική επιστολή, να έχει συνεχή πρόσβαση σε μια μεγάλη πηγή  αγγελιών εργασίας καθώς και να οργανώνει και να διαχειρίζεται τις αιτήσεις εργασίας που έχει υποβάλλει.

Συμπέρασμα: Η αλλαγή καριέρας απαιτεί οργάνωση, προσπάθεια και επιμονή

Η αγορά εργασίας έχει υποστεί πολλές ζυμώσεις τα τελευταία χρόνια και η αλλαγή καριέρας, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου ο χώρος της εργασίας ασθμαίνει, είναι μια διαδρομή που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, ανθεκτικότητα και προσήλωση. Η χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Εκμεταλλευτείτε κάθε δυνατότητα που σας δίνετε για να επαναπροσδιορίσετε τους επαγγελματικούς σας στόχους και να οργανώσετε ένα αποτελεσματικό πλάνο δράσης. Θυμηθείτε πως, κάθε βήμα, όσο μικρό κι αν φαίνεται είναι σημαντικό για  να γράψετε τη νέα σελίδα στη ζωή σας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ