Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιδόματα: Πώς θα λειτουργήσει το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων - Τέλος τα δικαιολογητικά

Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν ενεργοποιηθεί, αν όχι όλες, πάντως αρκετές από τις λειτουργίες που περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων, η σύσταση του οποίου ψηφίστηκε με πρόσφατη διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη δικαιότερη απονομή τους στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Ενισχύσεων θα συμβάλει στην κατάργηση των επικαλύψεων και γενικότερα στο ξεκαθάρισμα του αλαλούμ που επικρατεί με τα επιδόματα – από κοινωνικά επιδόματα και επιδοτήσεις έως φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις.

Πώς θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα

Η πιλοτική εφαρμογή του νέου ψηφιακού εργαλείου θα περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, επιλεγμένες, κοινωνικές κατά βάση, παροχές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Τα επιδόματα που αναμένεται να ενταχθούν είναι το θέρμανσης, μακροχρόνιας ανεργίας, στέγασης, γέννησης και παιδιού. Σταδιακά, όμως, το Μητρώο θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών, με διαλειτουργικότητες και αυτόματη ενημέρωση.

Στο Μητρώο θα καταγράφονται όλα τα επιδόματα και, ευρύτερα, οι παροχές σε είδος και σε χρήμα που χορηγούνται από το κράτος σε φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, θα καταγραφούν οι δικαιούχοι, τα κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους ανά ΑΦΜ και τα ποσά που καταβάλει το Δημόσιο, ώστε να υπάρχει πλήρης ακτινογραφία για την επιδοματική πολιτική και τη στόχευσή της.

Η πρώτη ευνοϊκή συνέπεια του νέου εργαλείου για τους δικαιούχους είναι ότι θα μπαίνουν σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα για τις παροχές που επιθυμούν και δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά.

Τι θα περιλαμβάνει η ατομική καρτέλα

Για κάθε φυσικό πρόσωπο θα τηρείται εντός του Εθνικού Μητρώου ατομική καρτέλα, στην οποία θα αποτυπώνονται:

  • Τα στοιχεία του δικαιούχου, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, φύλο, στοιχεία κατοικίας κ.λπ.
  • Τα στοιχεία των παροχών και ενισχύσεων που λαμβάνει.

Το σύστημα θα λειτουργεί διαλειτουργικά με την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επιτρέποντας τη διασταύρωση εισοδηματικών και οικογενειακών στοιχείων, προκειμένου τα επιδόματα να κατευθύνονται σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη και όχι να καταλήγουν σε όσους αποκρύβουν εισοδήματα για να λαμβάνουν 2 και 3 επιδόματα ταυτόχρονα.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης: «Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι μια μεταρρύθμιση με μετρήσιμο αποτέλεσμα: το κράτος θα αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τις πάσης φύσης παροχές που λαμβάνουν οι πολίτες. Θα μπορεί έτσι, μεταξύ άλλων, να εντοπίζει εγκαίρως τους “πονηρούληδες” που λαμβάνουν επιδόματα και παροχές χωρίς να τα δικαιούνται. Παράλληλα, χάρη στην πλήρη εικόνα που θα έχουμε, θα μπορούμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που στηρίζουν πιο στοχευμένα εκείνους τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

→ Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Οι 6 αιτίες που κρατούν τις απολαβές στα 774 ευρώ

Τι ισχύει σήμερα

Ακόμα και σήμερα το Δημόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες του κάθε φορέα, με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δυο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα, καθώς κανένα από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει και το επίδομα τέκνων και το αναπηρικό και το επίδομα ανεργίας και το στεγαστικό, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Επειδή τα επιδόματα είναι αφορολόγητα, δεν εμφανίζονται και στις φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η κατανομή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η χορήγηση του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, το οποίο έχει ως προϋπόθεση τη μη ύπαρξη δικαιώματος για σύνταξη. Αντί να χρειάζεται πλέον ο ΟΠΕΚΑ να επικοινωνεί με τον ΕΦΚΑ, όλη η πληροφορία θα είναι πλέον διαθέσιμη προς έλεγχο μέσω του Μητρώου Παροχών και Ενισχύσεων.

Αυτό σημαίνει, αφενός, λιγότερα βάρη για τη διοίκηση και, αφετέρου, μεγαλύτερη ταχύτητα για τους πολίτες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ