Εργαζόμενοι σε λατομεία, κατασκευές, delivery και εστίαση στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε νησιά του Ιονίου συνεχίζουν να εργάζονται υπό αφόρητες θερμοκρασίες, καταγγέλλουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, που ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ. Παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας για παύση υπαίθριων εργασιών κατά τις θερμότερες ώρες, πλήθος εργοδοτών επικαλείται τις "εξαιρέσεις" που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η εργασία ακόμα και σε συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας.
Αντί να βασιστεί στις αναλυτικές προβλέψεις της ΕΜΥ για την ένταση των φαινομένων ανά περιοχή, το Υπουργείο επέλεξε να απαριθμήσει τις περιοχές όπου δεν ισχύει η υποχρεωτική παύση εργασιών – κυρίως ορεινές ζώνες της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Το αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία να ενισχύεται, με εργαζόμενους να εργάζονται σε θερμοκρασίες άνω των 40°C, καθώς οι εργοδότες επικαλούνται τη "γεωγραφική εξαίρεση" της περιοχής.
Απουσία ελέγχων – Λιποθυμίες Επιθεωρητών εν ώρα καθήκοντος
Την ίδια ώρα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καλείται να πραγματοποιεί ελέγχους με υποστελεχωμένα κλιμάκια, συχνά σε περιοχές χωρίς καθόλου παρουσία του μηχανισμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, σημειώθηκαν ακόμη και λιποθυμίες Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι δεν άντεξαν τις συνθήκες θερμικής καταπόνησης, καθώς και οι ίδιοι εκτίθενται επί ώρες στον ήλιο για να διαπιστώσουν παραβάσεις.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, μέσω της Γραμματείας Υγείας και Ασφάλειας και του ΚΕΠΕΑ, ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο προστασίας από τη θερμική καταπόνηση. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα δεν λύνεται με αποσπασματικές ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς το θεσμικό κενό στην πρόληψη κινδύνων παραμένει.
Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, με βάση το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, ο καύσωνας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως την Κυριακή 27 Ιουλίου, με θερμοκρασίες που σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν τους 42°C.
Τα όρια για την υποχρεωτική παύση εργασιών
Η ΓΣΕΕ παρουσιάζει το πλαίσιο κάτω από το οποίο επιβάλλεται η διακοπή χειρωνακτικών εξωτερικών εργασιών:
- WBGT (βιοκλιματικός δείκτης) άνω του 32,2
- Θερμοκρασία άνω των 42°C με υγρασία ≥14%
- Θερμοκρασία άνω των 40°C με υγρασία ≥20%
Ειδική μέριμνα απαιτείται και για τους χώρους ανάπαυσης και πρώτων βοηθειών, που πρέπει να πληρούν κλιματικές προδιαγραφές και να είναι λειτουργικοί.
Η παύση των εργασιών αφορά υποχρεωτικά επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, τεχνικά συνεργεία, διανομείς delivery, ειδικά όταν χρησιμοποιούν δίτροχα οχήματα και εκτίθενται στον ήλιο.
Έκκληση στους καταναλωτές να προστατεύσουν τους διανομείς
Σε μια ιδιαίτερη κίνηση, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) απευθύνουν έκκληση προς τους καταναλωτές να αποφύγουν τις ημέρες του καύσωνα παραγγελίες που προϋποθέτουν μετακινήσεις με δίτροχα οχήματα.
«Οι εργασίες delivery καθίστανται άκρως επικίνδυνες και πρέπει να διακόπτονται χωρίς απώλεια αποδοχών», υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν εναλλακτικές μορφές παραλαβής παραγγελιών, όπως take away ή μεταφορά με κλιματιζόμενα οχήματα.
Υποστήριξη και πληροφόρηση από τη ΓΣΕΕ
Η Συνομοσπονδία καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τα δίκτυά της για πληροφόρηση, στήριξη και δράση:
- Γραμματεία Υγείας & Ασφάλειας ΓΣΕΕ: [email protected]
- ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: 210 0083 630, www.kepea.gr
- Δίκτυο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon