Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εργασιακό: Αντιδρούν τα συνδικάτα - Ερχονται κινητοποιήσεις

ΓΣΕΕ
Πηγή: Eurokinissi

Μπορεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να διαβεβαιώνει ότι το εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τον εργαζόμενο, ωστόσο τα Συνδικάτα έχουν διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρούν σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου κι είναι στις επάλξεις, ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις. Μάλιστα η Ένωση των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει ήδη απεργία για την Πέμπτη 3 Ιουνίου κι έπεται συνέχεια.

Μέλη του Προεδρείου της ΓΣΕΕ είχαν ήδη την πρώτη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον κ. Χατζηδάκη και του εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες τους σχετικά με επίμαχες διατάξεις. 

«Το εργασιακό νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, δε ρυθμίζει την αγορά εργασίας και δεν κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Αντιθέτως, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής Ζούγκλας» υποστήριξε η ΓΣΕΕ. 

Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα Όργανα της Συνομοσπονδίας για να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με στόχο να αποσυρθούν διατάξεις και να υιοθετηθούν προτάσεις των Συνδικάτων

Την Τρίτη 25 Μαΐου στις 11:00 το πρωί, η ΓΣΕΕ θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου (η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της, από το κανάλι της στο YouTube και τη σελίδα της στο Facebook), στην οποία θα τοποθετηθεί εκτενέστατα για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα.

Η Συνομοσπονδία θα καταθέσει και γραπτώς τις διαφωνίες της στο Υπουργείο Εργασίας, τεκμηριώνοντας την ορθότητα των επιχειρημάτων της απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου της εργασίας.

Απεργία από την ΑΔΕΔΥ στις 3 Ιουνίου

Η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο για τις; 3 Ιουνίου ήταν η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, στο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας.

Ειδικότερα το Γ.Σ συνεδρίασε στις 19 Μαΐου 2021 και αποφάσισε πολύμορφο αγώνα για να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που, μεταξύ άλλων: καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις κ.λ.π.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αφού έλαβε υπόψη του τα παραπάνω, αποφάσισε:
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή  ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

Εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις.

Να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις,  ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου, ώρα 18.00, στα Προπύλαια.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ούτε να ψηφιστεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ