Νέα
 • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
 • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΦΚΑ: Πώς θα ρυθμιστούν σε έως 240 δόσεις τα χρέη προς τα Ταμεία - Τα 5 βήματα

ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

Τη δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργήσει προς τον ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία που ενοποιήθηκαν σε αυτόν έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι αλλά και νομικά πρόσωπα - εργοδότες που δεν μπόρεσαν να υπαχθούν στην παλαιότερη ρύθμιση του ν. 4611/2019, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού του ν. 4738/2020.

Η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη ρύθμιση του ν. 4611/2019 για τις 120 δόσεις είναι ότι η τότε ρύθμιση έδινε δυνατότητα επανυπολογισμού της βασικής οφειλής για τους ασφαλισμένους, με την ταυτόχρονη περικοπή τόκων και πρόσθετων τελών. Η νέα ρύθμιση δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.

Στη ρύθμιση ως «οφειλές προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης» νοούνται οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ και των πρώην ΦΚΑ, οι οποίες βεβαιώνονται συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων των προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τόσο από μη καταβληθείσες εισφορές, αλλά και από πρόστιμα και πράξεις καταλογισμού.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα αφορά συνολικές απαιτήσεις άνω των 10.000 ευρώ.

Στην εν λόγω διαδικασία ο ΕΦΚΑ εκπροσωπείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), ενώ για πρώτη φορά εισάγεται στη διαδικασία της ρύθμισης η έννοια της σύμβασης μεταξύ του ΕΦΚΑ και του αιτούμενου. Η υποβολή της αίτησης γίνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή το νομικό πρόσωπο ή εκπρόσωπο του.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους και εργοδότες για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα έχει ως εξής:

 1. Υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη
 2. Καταγραφή του συνόλου της οφειλής στην πλατφόρμα με βάση σχετικές βεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ
 3. Προθεσμία επίτευξης συμφωνίας 2 μήνες
 4. Εάν παρέλθουν 15 ημέρες από την κοινοποίηση σχεδίου στον ΕΦΚΑ και δεν έχει υπάρξει απάντηση τότε θεωρείται ότι ο ΕΦΚΑ συναινεί
 5. Εάν εντός 15 ημερών το ΚΕΑΟ επισημάνει σφάλμα τότε τάσσεται νέα 15ήμερη προθεσμία ώστε να γίνει διόρθωση

Εφόσον η διαδικασία της ρύθμισης ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε παίρνει τη μορφή σύμβασης εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να προχωρήσει η καταβολή και η τελική εξόφληση.

Το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο που ορίζει ο νόμος και υφίσταται στην πλατφόρμα. Έτσι:

 • μπορεί να οριστεί εξόφληση σε μέχρι 240 μηνιαίες δόσεις
 • το κατώτατο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ πλην όμως αυτό θα ορίζεται από την πλατφόρμα
 • δεν υφίσταται περίοδος χάριτος με συνέπεια απώλεια έστω και μιας δόσης να συνεπάγεται συνολική απώλεια της ρύθμισης
 • απαγορεύεται η διαγραφή βασικής οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αντίθετα επιτρέπεται και ενθαρρύνεται το κούρεμα προσθέτων τελών και τόκων
 • η διαγραφή βασικής οφειλής δεν επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα τρίτων, συνεπώς για τις περιπτώσεις διαγραφής των ασφαλιστικών χρεών των εργοδοτών δεν υπάρχει κίνδυνος του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων
 • το συνολικό ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί θα είναι από 10.000 μέχρι και 1.500.000 ευρώ

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, βέβαια, θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη ότι μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς όπως φάνηκε και με τη ρύθμιση του ν. 4611/2019 για τις 120 δόσεις, το πρόβλημα συγκέντρωσης των ασφαλιστικών οφειλών αποδείχτηκε τεράστιο. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ έχει δώσει 4 συνεχόμενες παρατάσεις για την εφαρμογή της καθώς ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ