Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργασιακό: Οι αλλαγές και τα ψιλά γράμματα για ωράρια, απολύσεις, απεργίες, επιδόματα

υπουργείο εργασίας
Πηγή: InTime

Mε διευκρινίσεις στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, προσθήκες με αυστηρότερο πρόσημο στο συνδικαλιστικό νόμο και κατάργηση διάταξης στο δίκαιο των απολύσεων που έδινε τη δυνατότητα καθυστέρησης και μείωσης της αποζημίωσης - θέμα που ανέδειξε η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε στις 25 Μαίου η "Ημερησία" - κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην επίμαχη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο) αποσαφηνίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το αρχικό κείμενο έκανε λόγο για απαγόρευση απόλυσης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δε δεχτεί το αίτημα του εργοδότη για διευθέτηση.

Επίσης διευκρινίζεται ότι το ωράριο εργασίας στο πλαίσιο συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα δηλώνεται και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι διατάξεις για την απεργία

Παράλληλα εντάσσεται διάταξη της τελευταίας στιγμής που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας, η οποία έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση. Ειδικότερα η διάταξη αναφέρει: 

«Εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση»

Επί αυτού του σημείου, ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, παρατηρεί πως ο νομοθέτης δεν αναφέρεται και στις περιπτώσεις που μια απεργία κυρήσσεται καταχρηστική από τα δικαστήρια. Παράνομη, κατά τους ειδικούς, κυρήσσεται μια απεργία μόνο όταν δεν τηρούνται οι διατυπώσεις του νόμου, δηλαδή προθεσμίες κλπ. Αντίθετα οι καταχρηστικές απεργίες (απεργίες με «παράλογα» αιτήματα) συχνά επαναλαμβάνονται με ταυτόσημα ή συναφή αιτήματα από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία. 

Αποζημιωτική ευθύνη στους συνδικαλιστές 

Επίσης θεσπίζεται αστική ευθύνη - δηλαδή ευθύνη αποζημίωσης - για συνδικαλιστές οι οποίοι δεν τηρούν την υποχρέωσή τους - νέα υποχρέωση που εισάγεται με το νομοσχέδιο - «να προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε».

Σε μια πρώτη ανάγνωση ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σημειώνει πως η διάταξη αποδίδει ευθύνη και μάλιστα αποζημιωτική σε ένα σωματείο για πράξεις τρίτων προσώπων, τις οποίες δεν μπορεί απαραίτητα να ελέγξει το σωματείο.  

Τι αλλάζει με την ΕΓΣΣΕ

Ακόμα μια σημαντική προσθήκη αφορά στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όπως ορίζει η σχετική διάταξη με Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις μπορεί να καθορίζονται και μισθολογικοί όροι, οι οποίοι ισχύουν μόνο για τους συμβαλλόμενους στη σύναψη της ΕΓΣΣΕ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 4093/2012.

Η αρχική διάταξη (δημόσια διαβούλευση) όριζε πως οι ΕΓΣΣΕ καθορίζουν τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Στην τελική διάταξη προστέθηκε νέα εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο:  «Βασικοί μισθοί, βασικά ημερομίσθια, κάθε είδους προσαυξήσεις αυτών και γενικά κάθε άλλος μισθολογικός όρος, ισχύουν μόνο για τους εργαζομένους που απασχολούνται από εργοδότες των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων και δεν επιτρέπεται να υπολείπονται του νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου».

Επίθεση της ουσίας πρόκειται για μια επανάληψη του νόμου 4093 του 2012 που όριζε ακριβώς τα ίδια. Ακριβώς γι αυτό, σε μια πρώτη ανάγνωση, ειδικοί, εργατολόγοι και συνδικαλιστές αναφέρουν πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι επί της ουσίας, καθώς η συνομολόγηση μισθολογικών όρων - δηλαδή αυξήσεων επί του κατώτατου μισθού - οι οποίες θα ισχύουν όμως μόνο για τα μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και όχι καθολικά, δεν θα επιτρέψει στην πράξη υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με μισθολογικούς όρους, οι οποίοι θα ισχύουν για ένα μέρος μόνο και όχι για όλους τους εργαζόμενους. 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, με την επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης εξασφαλίστηκε, συν τοις άλλοις και η δυνατότητα να προβλέπεται ως ρύθμιση το επίδομα γάμου, το όποιο σύμφωνα με πολλά δικαστήρια έχει τέτοιον χαρακτήρα, δηλαδή οικονομικής παροχής. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως είχε εισαχθεί με το αρχικό σχέδιο η διάταξη, ο περιορισμός των κοινωνικών εταίρων να μην μπορούν με την ΕΓΣΣΕ να συνομολογούν οικονομικούς όρους, δεν θα έδινε - πιθανότατα - σε αυτούς τη δυνατότητα να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. 

Υπενθυμίζεται πως έχει επικρατήσει διχογνωμία ανάμεσα σε εργατικές και εργοδτικές οργανώσεις για το αν το επίδομα γάμου είναι θεσμικός ή οικονομικός όρος της ΕΓΣΕΕ, με την ΓΣΕΕ να υποστηρίζει πως είναι θεσμικός όρος.  

Εκτός οι διατάξεις για τις απολύσεις

Η διάταξη που καταργήθηκε έδινε τη δυνατότητα 4μηνης προθεσμίας για την καταβολή της αποζημίωσης στην περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, ενώ προέβλεπε ότι η καταβολή μειωμένης έως και 10% αποζημίωσης οφείλονταν αυτόματα σε λάθος και δεν ακύρωνε την απόλυση.  

Η τελική διάταξη αποσαφηνίζει αφενός ότι η καταβολή της αποζημίωσης πρέπει να είναι σύγχρονη με την απόλυση και αφετέρου νομοθετείται η παγιωμένη θέση της νομολογίας, ότι η υπολειπόμενη καταβληθείσα αποζημίωση δεν συνιστά λόγο ακύρωσης αλλά συμπλήρωσης αυτής.

Ο υπουργός εργασίας Κ. Χατζηδάκης αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του νέου εργασιακού σε συνδυασμό με την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το υπουργείο το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από την άλλη η αντιπολίτευση άρχισε ήδη το σφυροκόπημα. «Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών», δήλωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή ενώ η ψήφιση θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ