Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Εστίαση - διασκέδαση: Τι λένε εργοδότες και εργαζόμενοι για τα νέα μέτρα - Οι πρώτες αντιδράσεις

Σοβαρές ενστάσεις για το μέτρο της λειτουργίας όλων των κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους από την Παρασκευή διατυπώνουν οι θεσμικοί παράγοντες της εστίασης. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές θέτουν σειρά ερωτημάτων, μέσω της «Ημερησίας», αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή του μέτρου αλλά και τις επιπτώσεις, που θα έχει στον κλάδο της εστίασης, που ήδη έχει συσσωρεύσει προβλήματα και υποχρεώσεις από την μακρά περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Τα πρόσθετα κόστη, η επισφάλεια των θέσεων εργασίας όσων δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα στον εμβολιασμό αλλά και η αποτελεσματικότητα του μέτρου εν τέλει είναι μερικοί από τους προβληματισμούς.

Ειδικότερα, για «εργαλειοποίηση της εστίασης για άλλη μία φορά», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων(Π.Ο.Ε.Σ.Ε), και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε) Γιώργος Καββαθάς σημειώνοντας ότι «για άλλη μία φορά η εστίαση και χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας»

Οπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, «αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δημιουργεί πρόσθετα κόστη στις επιχειρήσεις γιατί εκ των πραγμάτων χρειάζεται ένα επιπλέον προσωπικό για να καλύψει τη θέση της εισόδου, της υποδοχής. Οπως επίσης δημιουργεί θέμα και στο εργασιακό επίπεδο σε σχέση με τους εργαζόμενους, που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δεν μας καλύπτει ο νόμος με υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως ξεκινά με άλλους κλάδους. Στη σημείο αυτό θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα σε σχέση με την λειτουργία των επιχειρήσεων από τα επιπλέον κόστη μετά από αγωγές, που θα γίνουν γιατί κάποιοι εργαζόμενοι θα τεθούν αναγκαστικά σε αργία, με την έννοια της άδειας άνευ αποδοχών».

Πρόσθετα κόστη για τις επιχειρήσεις και προβλήματα εφαρμογής

Στο ερώτημα στο κατά πόσο θα είναι εύκολη η πρακτική εφαρμογή του μέτρου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις με κλειστούς χώρους, που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας εάν δε λειτουργήσουν και τώρα θα κλείσουν οριστικά.

«Σήμερα το 22% του κλάδου, δηλαδή επιχειρήσεις, που δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Ταυτόχρονα η πολιτεία έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου, είτε αφορά σε ενοίκια είτε σε αναστολές συμβάσεων εργασίας. Αρα οι επιχειρήσεις αυτές ή θα λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους ή αναγκαστικά θα κλείσουν».

Όσον αφορά στον έλεγχο κατά την είσοδο των πελατών, «θα μπορούσε να τον κάνει ένας από το προσωπικό της σάλας ή κάποιος που θα προσλάβουμε. Αυτό είναι ένα από τα κόστη, που θα πρέπει να καλύψουμε».

Βέβαια, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο κ. Καββαθάς, «υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων, τα catering, τα κέντρα διασκέδασης, που πρακτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Σκεφτείτε για παράδειγμα μία κοινωνική εκδήλωση, ένα γάμο, μία βάφτιση, όπου θα στέλνεις προσκλητήριο στους καλεσμένους και θα τους λες ότι μετά την τελετή ακολουθεί εκδήλωση, στην οποία θα μπορείτε να έρθετε μόνο εφόσον είστε εμβολιασμένοι».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα, που θα ανακύψει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα σοβαρό. «Η θέση της ομοσπονδίας εστιατόρων ήταν από τον Φεβρουάριο να υπήρχε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους του κλάδου ώστε να είχαμε δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πελάτες μας.

Τώρα στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιος, ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει την διαδικασία εμβολιασμού, θα είναι έτοιμος στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Χρειάζεται και αυτό. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία όλοι. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είναι το δεύτερο καλοκαίρι με προβλήματα στον κλάδο και δεν ξέρω κατά πόσο θα αντέξει, που ήδη έχει συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα».

Εργαζόμενοι στην εστίαση: Ανέφικτο μέτρο, που θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ) Γιώργος Χότζογλου εκτιμά ότι το μέτρο θα αποτύχει στην πράξη. «Δεν πρόκειται να δουλέψει αυτό το μέτρο. Θα πρέπει να μας εξηγήσουν ποιος και πως θα ελέγχει τους ανθρώπους, που θα έρχονται σε ένα νυχτερινό μαγαζί ή σε ένα εστιατόριο εάν είναι εμβολιασμένοι.

Δεν είναι η δουλειά του σερβιτόρου αυτή. Οι δουλειά μας είναι να καλωσορίσουμε τους πελάτες στον χώρο και να τους κάνουμε να περάσουν όμορφα. Εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού από έναν πολίτη και πόσο μάλλον ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να δείξει κάτι τόσο αυστηρά προσωπικό σε έναν σερβιτόρο», προσθέτοντας:

«Θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό, που προσδοκά η κυβέρνηση. Θα σας περιμένω δηλαδή στην είσοδο του εστιατορίου να σας καλωσορίσω και θα σας πως ‘καλησπέρα σας, μπορώ να δω το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας;’. Και στην περίπτωση, που η συσκευή σάρωσης μου βγάλει ένδειξη ότι το πιστοποιητικό είναι πλαστό τι θα κάνω; Θα τον διώξω από το εστιατόριο;

Η’ θα πρέπει να κάνουμε και έλεγχο ταυτοπροσωπίας;. Εκτός των πρακτικών ζητημάτων, η διαδικασία αυτή θα είναι αποτρεπτική για πάρα πολλούς να βγουν για φαγητό με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος των καταστημάτων και να χαθούν θέσεις εργασίας».

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του κλάδου;

Ο κ. Χότζογλου θεωρεί ότι από την εφαρμογή του μέτρου θα ανακύψουν σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους του κλάδου. «Παρά το ότι το μέτρο είναι ανεδαφικό τα καταστήματα θα δουλέψουν.

Το πρόβλημα είναι με τους συναδέλφους μας, οι οποίοι είτε για λόγους υγείας είτε από ιδεοληψία δεν εμβολιάζονται. Ποια θα είναι η τύχη τους; Θα χάσουν τη δουλειά τους; Αντίστοιχα με ότι θα εφαρμοστεί στους υγειονομικούς δηλαδή θα ανασταλεί η σύμβασή τους και δεν θα πληρώνονται; Από το Σεπτέμβριο του 2020 έχουμε ζητήσει κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του κλάδου μας και αν ήταν δυνατό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Δεν εισακουστήκαμε και κανένας εμβολιασμός δεν πραγματοποιήθηκε κατά προτεραιότητα. Άνοιξε η πλατφόρμα 30-39, ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει ο κύριος όγκος των συναδέλφων μας, που εμβολιάστηκε με AstraZeneca. Επομένως, εάν κάποιος έκανε την πρώτη δόση από τις 15 Μαΐου και μετά η δεύτερη δόση προβλέπεται να γίνει τον Αύγουστο. Αρα ποιο τείχος ανοσίας να χτίσει ο εργαζόμενος, που πήγε στα νησιά για να εργαστεί; Υπήρχε εξαρχής προβληματική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Και τώρα το πληρώνουμε».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αφού ξεκαθαρίζει ότι η θέση του κλάδου και του ίδιου προσωπικά είναι υπέρ του εμβολιασμού, αναφέροντας ότι οι εργαζόμενοι σε ποσοστό άνω του 60% έχουν εμβολιαστεί έστω και με μία δόση, επισημαίνει:

«Ξέρετε πόσες καταγγελίες έχω στα χέρια μου για διευθύνσεις ξενοδοχείων, που λένε στο προσωπικό τους ότι αν δεν εμβολιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα θα χάσουν τη δουλειά τους; Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό περνάμε από κάποιες εξετάσεις για να έχουμε βιβλιάριο υγείας, ιατρικές βεβαιώσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση, όπως έχουμε προτείνει, μέσα σε αυτό το βιβλιάριο να έχει βάλει και τον εμβολιασμό και τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ