Νέα
  • ΓΔ: 894.37 +0.13%
  • Τζίρος: 53,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι κλάδοι-πρωταθλητές στις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κλάδους που πρωτοστάτησαν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα των lockdown και τον αριθμό των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού παρουσιάζουν τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση-εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η χαρτογράφηση που κάνει η ΤτΕ δίνει μια σαφή εικόνα για την έκταση της πίεσης που δέχτηκαν οι διάφοροι κλάδοι, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό των ατόμων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το ποσοστό των ατόμων σε αναστολή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, οι κλάδοι με το μεγαλύτερο αριθμό θέσεων σε αναστολή είναι οι κλάδοι της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των καταλυμάτων, του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης. Πράγματι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυτοί είναι οι κλάδοι για τους οποίους ίσχυσαν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα και στα δύο lockdown.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι οι κλάδοι της εστίασης και του εμπορίου είναι ανάμεσα στους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, οι θέσεις σε αναστολή κατά τη διάρκεια του lockdown (Μάρτιος-Μάιος 2020 και Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020) κυμαίνονταν μεταξύ των 650 και 850 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε γενικές γραμμές, οι θέσεις εργασίας σε αναστολή κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου lockdown κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο lockdown ήταν λιγότερο αυστηρό.

Στο γράφημα 7 παρουσιάζονται οι ημέρες αναστολής ανά μήνα -συνολικές και ανά θέση εργασίας. Τους μήνες του lockdown οι ημέρες σε αναστολή ανά θέση εργασίας είναι περίπου 22-28 ανά μήνα, με εξαίρεση του μήνες που το lockdown δεν ήταν σε ισχύ όλο το μήνα (δηλαδή, Μάρτιο και Νοέμβριο του 2020, πρώτο μήνα του πρώτου και δεύτερου lockdown αντίστοιχα). Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι, αν τεθεί κάποια θέση εργασίας σε αναστολή, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι για όλο το μήνα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, βλέπουμε σε γενικές γραμμές ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαφορά στην αυστηρότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown, οι θέσεις και ημέρες σε αναστολή κυμάνθηκαν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα ανά μήνα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ