Νέα
  • ΓΔ: 951.65 +0.74%
  • Τζίρος: 60,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πυρκαγιές: Αναστολή εισφορών και ρύθμιση χρεών στον e-ΕΦΚΑ για τους πυρόπληκτους

ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ / Πηγή: Eurokinissi

Την εξάμηνη αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και τα άλλα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ενεργοποιεί σταδιακά το υπουργείο Εργασίας. Ηδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την αναστολή και τη ρύθμιση των εισφορών για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Αναστολή για 6 μήνες

Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουσες και καθυστερούμενες από επιχειρήσεις, εργοδότες, ελευθέρους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας αναστέλλονται για 6 μήνες και μπορούν να ρυθμιστούν:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

γ) Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται για 6 μήνες.

δ) Σε περίπτωση που στους δικαιούχους καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών.

Η ρύθμιση σε 12 έως 24 δόσεις και ελάχιστη καταβολή

Οι ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να ρυθμιστούν, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο λήγει η εξάμηνη αναστολή, δηλαδή, από 1η Φεβρουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

Για να ρυθμιστούν οι όποιες υποχρεώσεις, θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ σχετική αίτηση. Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Οι δικαιούχοι-πυρόπληκτοι εφόσον ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις τους τακτικά, καθώς η ρύθμιση χάνεται με την μη καταβολή δύο δόσεων. Εφόσον η ρύθμιση χαθεί, το υπόλοιπο της οφειλής συν τους προηγούμενους τόκους και προσαυξήσεις γίνεται απαιτητό, ενώ μπορούν να κινηθούν όλα τα μέτρα είσπραξης βάσει της νομοθεσίας.

Εφάπαξ ποσό 718 ευρώ σε εργαζόμενους και αναστολές συμβάσεων

Με άλλα μέτρα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο εργασίας , για όλες  τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά προβλέπεται:

Η καταβολή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Επιπροσθέτως, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών που μπορεί να μη βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος η το σύνολο των εργαζομένων τους για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Επίδομα ανεργία για 5 μήνες

Επιπλέον, σε όλους τους πυρόπληκτους της επικράτειας που έμειναν χωρίς δουλειά γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας, θα χορηγηθεί το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων).

Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αίτησή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Τέλος, διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ