Νέα
 • ΓΔ: 873.37 +1.14%
 • Τζίρος: 66,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Χατζηδάκης: Σε 35.000 νέους το Πρώτο Ενσημο - Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Πηγή: Eurokinissi

Την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού που είχε προγραμματιστεί εντός του 2022 προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος τις θετικές προβλέψεις όλων των διεθνών οίκων για τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης. 

«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αύξηση 2% είναι μικρή εξαιτίας της ύφεσης που δημιούργησε η πανδημία. Ωστόσο η  οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντανάκλαση και στους εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση των εισφορών και της φορολογίας, τονίζοντας ότι  σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού , επιτυγχάνεται η  αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρέθεσε :

Με τη διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το 2022 και τις φοροελαφρύνσεις 

 • Ενας εργαζόμενος με μικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ
 • Με μηνιαίο μικτό μισθό 1000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ
 • Με μηνιαίο μικτό μισθό 1200 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ 
 • Με μηνιαίο μικτό μισθό 2000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ. 

 

Παράλληλα εξειδικεύοντας τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σημείωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις αυτόνομα η συνδυαστικά. Τα  βασικά μέτρα είναι τα εξής: 

1. Επίδομα πρόσληψης για νέους 18-29 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία (θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση): Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει έως 35.000 νέους. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Στους νέους χωρίς ένσημα που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022, θα καταβληθεί επίδομα 600 ευρώ επιπλέον της αμοιβής τους για έξι μήνες πιθανότατα σε δύο δόσεις (300 συν 300 ευρώ). 

Έτσι, για παράδειγμα, νέος που θα προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022, θα λάβει καθαρά 570 ευρώ τον μήνα, συν 100 ευρώ από την επιδότηση του πρώτου ενσήμου.
Αντίστοιχα 600 ευρώ για 6 μήνες θα λάβουν και οι εργοδότες για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους. 

Για εργασία μερικής απασχόλησης  που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος εργαζόμενος και εργοδότης

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να δεσμευτούν με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

2. Πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε σε 150.000 θέσεις με επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό του 2022, ύψους 169 εκατ. ευρώ.. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εντός του 2022. Το κράτος  επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων), για έξι μήνες, για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησής της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Και σ΄αυτό το πρόγραμμα θα θεσπιστεί ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Από την έναρξη του προγράμματος ,έχουν καλυφθεί 80.000 θέσεις εργασίας. Σήμερα ενεργές είναι οι 55.000 θέσεις, από τις οποίες οι 8.037 αφορούν μακροχρόνια ανέργους. 

3. Μια ακόμα ελάφρυνση δίνεται σε  εργοδότες και εργαζόμενους από 1/1/2022 με τη διατήρηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό η μικρή αύξηση του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης των εισφορών θα συνδυαστεί με την επιπλέον αύξηση του μισθού κατά 2% από 1/1/2022. 
Το μέτρο αυτό έχει το « βαρύτερο» κόστος, καθώς θα επιβαρύνει όχι τον ΕΦΚΑ, αλλά τον κρατικό προυπολογισμό με 816 εκ ευρώ.

3. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Το πρόγραμμα επεκτείνεται έως το τέλος του 2021 (δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκ. ευρώ). Παραμένει η ρήτρα μη απόλυσης. 

4. Διπλή ενίσχυση σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά  τα Χριστούγεννα 
Εκτατή οικονομική ενίσχυση όπως είχε συμβεί και πέρυσι θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα σε περίπου 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά, άστεγοι και πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός  το φετινό "μέρισμα" θα είναι μια διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

 • νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 600 ευρώ. 
 • για κάθε ενήλικο μέλος τους νοικοκυριού: προσαύξηση 100 ευρώ 
 • για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ

Έτσι για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ 
Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.

5. Επίσης επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021 (δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ και για το 2022: 6 εκατ. ευρώ).
 
6. Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ