Νέα
  • ΓΔ: 1421.71 -0.32%
  • Τζίρος: 151,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Delivery: Πανευρωπαϊκή Οδηγία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες

Ευρωκοινοβούλιο
Πηγή: Pixabay

Την έκδοση ευρωπαϊκής Οδηγίας από την Κομισιόν για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες ζητά με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 2021, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με τις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία για τους εν λόγω εργαζόμενους.

Παράλληλα διατυπώθηκε η ρητή πρόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε αυτές τις πλατφόρμες και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες της εργασίας, ώστε να εξασφαλιστούν δίκαιες και διαφανείς συνθήκες. Επίσης να διασφαλιστεί ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και να παρέχεται πρόσβαση σε επαρκή και διαφανή κοινωνική προστασία.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο θέμα της εργασιακής σχέσης των απασχολούμενων, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί πως όλοι θα πρέπει να θεωρούνται μισθωτοί, έως ότου ο εργοδότης αποδείξει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (αντιστροφή του βάρους απόδειξης). Με άλλα λόγια ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει πως δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον υπάλληλό του.

Ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας

Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κακές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι εργαζόμενοι στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, παρά το γεγονός πως οι νέοι αυτοί χώροι εργασίας δημιουργούν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας προσφέροντας πολλές επιλογές.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως:

  • Ο νέος αυτός τρόπος εργασίας θα πρέπει να παρέχει το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας που απολαμβάνουν εργαζόμενοι με παραδοσιακές μορφές απασχόλησης
  • Ολοι οι εργαζόμενοι θεωρούνται μισθωτοί και όχι αυτοαπασχολούμενοι, εκτός εάν οι εταιρείες-εργοδότες αποδείξουν την απουσία σχέσης εργασίας
  • Θεωρείται απαραίτητη η ασφάλιση ατυχήματος για εργαζόμενους στις μεταφορές
  • Οι αλγόριθμοι που διέπουν την ανάθεση εργασιών, την αξιολόγηση και τις αμοιβές των εργαζόμενων στις εν λόγω  πλατφόρμες θα πρέπει να είναι διαφανείς, ηθικοί, χωρίς διακρίσεις.

Επιπλέον, στο ψήφισμα αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι αυτοί είναι συχνά εκτεθειμένοι σε κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια τους, όπως τροχαία ατυχήματα και τραυματισμοί που προκαλούνται από μηχανάκια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης θα πρέπει να διαθέτουν εγγυημένη ασφάλεια ατυχήματος.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει ιδιαίτερα στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα διαφανή και χωρίς διακρίσεις.

Ζητήματα όπως το ωράριο, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ανάθεση εργασιών, οι αξιολογήσεις, το δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι απολαβές και οι διαδικασίες απενεργοποίησης  της πλατφόρμας θα πρέπει πάντα να είναι ξεκάθαρα και με σαφήνεια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ