Νέα
  • ΓΔ: 912.33 +0.05%
  • Τζίρος: 277,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναστολές συμβάσεων: Σήμερα η στοχευμένη επιστροφή του μέτρου - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Ανακοινώνεται σήμερα, σε λίγη ώρα, η αναβίωση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Όπως έγραψε χθες η «Η», οι αναστολές συμβάσεων είναι το πρώτο κορωνο - μέτρο στήριξης που επιστρέφει λόγω των νέων μέτρων περιορισμού που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, το πρωί λόγω της υπερμετάδοσης της παραλλαγής Ομικρον.

Οι αναστολές επιστρέφουν με το μοντέλο που σχηματοποιήθηκε ήδη κατά τα πρώτα lockdown, δηλαδή, αναστολή σύμβασης με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στοχευμένη ενεργοποίηση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας ειδικά για κλάδους και επιχειρήσεις που θα είναι ουσιαστικά «κλειστές», χωρίς να υπάρχει σχετική κρατική εντολή για λουκέτο.

Στο επίκεντρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις που θα πλήττονται από τα νέα μέτρα περιορισμού, όπως η απαγόρευση της μουσικής, δηλαδή, για παράδειγμα μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ενεργοεπιείται «χειρουργικά» το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, ώστε να αποτραπεί κύμα απολύσεων, ιδίως εργαζόμενων που θα βρεθούν τις ημέρες των περιορισμών χωρίς αντικείμενο. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει προσανατολισμός για οριζόντιες αναστολές στην εστίαση, αλλά μόνο στους υποκλάδους που πλήττονται.  

Το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι η χρονική διάρκεια για την οποία θα απαιτηθεί η επανεργοποίηση του μέτρου των αναστολών, καθώς όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Σε κάθε περίπτωση η αποζημίωση ειδικού σκοπού αναμένεται να είναι αναλογική -όπως συνέβαινε πάντα- δηλαδή να ανέρχεται σε 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ