Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Βελτιώνεται η φόρμουλα για τις 5νθήμερες γονικές άδειες - Αλλαγές στο 50%

υπουργείο εργασίας
Πηγή: InTime

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπαίνουν τελικά σε εφαρμογή οι 5ήμερες άδειες των εργαζόμενων γονέων όταν νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό, καθώς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά σε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

  1. Η πρώτη αλλαγή και η πιο βασική προβλέπει - όπως αποκάλυψε νωρίτερα η «Η» - ενίσχυση της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς όταν νοσούν τα παιδιά τους και κάνουν χρήση της νέας ειδικής 5ήμερης άδειας. Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, ενώ για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς  η νέα φόρμουλα προβλέπει πως η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο 50%. Δηλαδή οι πρώτες 3 μέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.
  2. Για τους εργαζόμενιους που νοσούν οι ίδιοι δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό
  3. Δεν καταργείται τελικά η ρύθμιση Βρούτση, που προέβλεπε άδεια λόγω επαφής με κρούσμα (απομόνωση και καραντίνα) και αναπλήρωση του χρόνου απουσίας στο 50% με την επιστροφή στη δουλειά (άρθρο 15 ν. 4722/2022). Αντίθετα διατηρείται εν ισχύ η ρύθμιση αλλά θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Όταν είχε νομοθετηθεί προέβλεπε άδεια 7 ή 14 ημέρες καθώς αυτά προέβλεπαν τότε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τώρα οι μέρες αυτές θα αναπροσαρμοστούν στις οδηγίες του ΕΟΔΥ (π.χ. 5ήμερες καραντίνα για τους ανεμβολίαστους ή εμβολιασμένους με 2 ή 1 δόσεις). Ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια την οποία οφείλει να αναπληρώσει στο 50% με την επιστροφή του στην εργασία με 1 ώρα επιπλέον εργασίας την ημέρα. 

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η τροπολογία του υπουργείου προέβλεπε πως οι γονείς των παιδιών που νοσούν θα παίρνουν 4ήμερη ειδική άδεια εισπράττοντας το 50% των αποδοχών τους (το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον ΕΦΚΑ), ενώ για την 5η μέρα θα πρέπει να κάνουν χρήση άλλης άδειας (αναψυχής, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άνευ αποδοχών κ.α.).

Τι ισχύει όταν κλείνει το σχολικό τμήμα

Διαφορετική άδεια χορηγείται όταν κλείνει το σχολικό τμήμα λόγω υπέρβασης του 50% συν 1 στα κρούσματα μαθητών της ίδιας τάξης. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού η οποία πληρώνεται στο 100% και λειτουργεί με κυλιόμενα 4ήμερα: 2 ημέρες από τον εργοδότη, 1 ημέρα από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου. 

Επίσης καταργείται για τους εργαζόμενους που νοσούν η πρόβλεψη της ιατρικής γνωμάτευσης για την άδεια ασθένειας και πλέον ο εργαζόμενος που νοσεί θα χρειάζεται μόνο θετικό rapid test για να λάβει την νέα ειδική άδεια ασθενείας έως 5 ημερών. Η άδεια αυτή πληρώνεται όπως και κάθε άλλη άδεια ασθενείας (από τον εργοδότη και τον ΕΦΚΑ).     

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ