Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά τις δύο μέρες της αργίας λόγω κακοκαιρίας

Πηγή: Eurokinissi

Νομοθετική ρύθμιση για τον τροπο με τον οποίο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση στη Βουλή προωθείται νομοθετική ρύθμιση με δυο σκέλη: 

  • στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους το μισθό τους
  • οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συνεπώς, σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση θα διασφαλίζεται πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά από τους εργοδότες τους τις δύο μέρες της αργίας λόγω της κακοκαιρίας, δηλαδή, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, αλλά το τμήμα του μεικτού μισθού που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές θα καταβληθεί, δηλαδή θα επιδοτηθεί, από το κράτος. 

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης το πακέτο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο 36,66% του μεικτού μισθού. 

Για παράδειγμα: 

  • Ο κατώτατος μισθός των 663 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 93,61 ευρώ και εργοδοτικές 149,44: Σύνολο 243,95 ευρώ για το σύνολο του μήνα φυσικά. Η επιδότηση θα αφορά δυο ημέρες, δηλαδή 10 ευρώ. 

Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Οι γκρίζες ζώνες

Όπως αναφέρουν ειδικοί εργατολόγοι, η νομοθετική ρύθμιση ήταν μάλλον απαραίτητη έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες για το μισθό των εργαζομένων τις δυο αυτές ημέρες (25/1 και 26/1) κατά τις οποίες επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς». 

Η αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων επήλθε νομικά με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος κήρυξε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας κ.α.

Ερμηνεύοντας την απόφαση αυτή, νομικοί κύκλοι προσκείμενοι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων έλεγαν στην «Η» πως σαφώς το θέμα βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, αλλά κατά τη δική τους άποψη καθώς γίνεται έμμεση αναφορά στα ισχύοντα της αργίας (όταν λέγεται «αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εκτός των καταστημάτων τροφίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες...») μπορεί να υποστηριχτεί πως ισχύει τις ημέρες αυτές ό,τι και στις αργίες, άρα ο μισθός οφείλεται κανονικά από την επιχείρηση. 

Στην αντίπερα όχθη, άλλοι νομικοί κύκλοι επιμένουν πως η επίμαχη απόφαση ερμηνεύεται με βάση τα όσα προβλέπονται στον Αστικό Κώδικα, όπου αναφέρεται πως στην περίπτωση υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για λόγους «ανωτέρας βίας» ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού

Για τους λόγους αυτούς η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί τώρα το υπουργείο Εργασίας θεωρείται απαραίτητη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Ποιες περιοχές αφορά

Οι περιοχές οι οποίες με χτεσινή απόφαση κηρύχθηκαν για σήμερα Τρίτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων, είναι η περιφέρεια Αττικής, οι νομοί Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, οι Σποράδες και η Κρήτη.

Για αύριο Τετάρτη, με σημερινή απόφαση, η αργία ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Κλειστά καταστήματα και τράπεζες

Κλειστά θα είναι και αύριο, Τετάρτη, τα εμπορικά καταστήματα και οι τράπεζες, ενώ ανοικτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ αλλά μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα