Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ποσοστό της δεύτερης αύξησης

Πηγή: Eurokinissi

Εως τις 15 Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον ορισμό του διπλού κατώτατου μισθού του 2022, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με τη σύγκληση της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης υπό τον ομότιμο καθηγητή Νομικής Αθηνών και πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 2% που ήδη ισχύει από 1/1/2022, θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022 αντί της 1ης Ιουλίου.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και πολύ μεγαλύτερο από το 2%.

Η τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης απέστειλε ήδη προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή, εκ μέρους τους, των σχετικών εκθέσεων για την οικονομία. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος τον Απρίλιο του 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Σωρευτική αύξηση έως 8% 

Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5%-6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Επομένως η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% (δηλαδή 2% + 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Στόχος πάντως είναι να απορροφηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Δεκέμβριο ανέβηκε στο 5,1% αλλά σύμφωνα με επιφανείς οικονομολόγους αναμένεται να αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν το ποσοστό φτάσει το 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να "φύγει η οικονομία μπροστά" και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

Κατώτατος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζονται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ, από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ, από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 ευρώ για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ειδικότερα, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,30 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,60 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,90 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ.

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με το σημαντικότερο, το επίδομα ανεργίας, να αυξάνεται κατά 9 ευρώ.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ