Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νάρκη... βυθού στο Ασφαλιστικό - Ο πληθωρισμός απειλεί με αυξήσεις εισφορών επαγγελματίες και αγρότες

Νάρκη στο κόστος ασφάλισης για εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτούς - ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες - βάζει το ράλι του πληθωρισμού.

Οι ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις του Ασφαλιστικού ορίζουν πως από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών. 

«Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του πληθωρισμού το ποσό της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους». Αυτό αναφέρει η ίδια διάταξη και προφανώς όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και όταν νομοθετήθηκε η επίμαχη ρύθμιση, δεν υπήρχε στο τραπέζι το φάντασμα του πληθωρισμού που στοιχειώνει τώρα την ελληνική αλλά και τις οικονομίες όλου του κόσμου. 

Σκέψεις για αλλαγές στο νόμο

Πληροφορίες της «Η» αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για αλλαγές στον τρόπο αναπροσαρμογής των εισφορών σταθερού ποσού που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, ώστε η αναπροσαρμογή των ποσών - που δεν μπορούν να μένουν επ αορίστου σταθερά - να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό όπως ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδεθεί το ποσό της ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας που πληρώνουν οι επαγγελματίες με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η οποία ούτως ή άλλως οδηγεί νομοτελειακά σε αυξήσεις εισφορών για τους μισθωτούς. Άλλωστε ο υπάρχον σήμερα νόμος προβλέπει πως από το 2025 η αναπροσαρμογή των εισφορών ακολουθεί τον δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ, που ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρηθεί τελικά ως πήχης για τις αναπροσαρμογές.

Όλα τα σενάρια, ωστόσο, βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο των σκέψεων και θα οριστικοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.  

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν, άλλωστε, πως ακόμη είναι νωρίς και το θέμα θα επανεξεταστεί μάλλον προς το τέλος του έτους, όταν θα πλησιάζει η ώρα των παρεμβάσεων και θα υπάρχει συνολική εικόνα της πορείας του ετήσιου πληθωρισμού, δεδομένου μάλιστα ότι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η μείωση και όχι η αύξηση των εισφορών

Τα σενάρια  

Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς ως έχει και εφόσον δεν «αδρανοποιηθεί» η νάρκη, ενέχει κίνδυνο αύξησης των εισφορών πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022 και η Κομισιόν 6,3%. 

Για παράδειγμα, με μια μέση αύξηση 5,5% οι εισφορές κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα διαμορφώνονταν ως εξής:  

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσά εισφορών κύριας σύνταξης σήμερα Ποσά εισφορών κύριας σύνταξης από 1/1/2023
1η Κατηγορία 155 163
2η Κατηγορία 186 196
3η Κατηγορία 236 259
4η Κατηγορία 297 313
5η Κατηγορία 369 389
6η Κατηγορία 500 527

Με την ίδια μέση αύξηση οι εισφορές κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων αγροτών σε πρ. ΟΓΑ θα διαμορφώνονταν ως εξής: 

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσά εισφορών κύριας σύνταξης σήμερα Ποσά εισφορών κύριας σύνταξης από 1/1/2023
1η Κατηγορία 91 96
2η Κατηγορία 110 116
3η Κατηγορία 139 146
4η Κατηγορία 175 184
5η Κατηγορία 218 229
6η Κατηγορία 295 311

Μειώνονται οι εισφορές επικουρικής από 1/6 

Με αντίστοιχες αυξήσεις απειλούνται και οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης των μη μισθωτών καθώς και γι αυτές υπάρχει η ίδια πρόβλεψη.

Από την 1η Ιουνίου πάντως και τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι ασφάλισης μειώνονται κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συνεπώς από 1η Ιουνίου οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για τους υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, νομικοί, εργολήπτες κ.α.) διαμορφώνονται ως εξής:

Επικουρικής ασφάλισης

 • Από 42€ → 39€
 • Από 51€ → 47€
 • Από 61€ → 56€ 

Μείωση και για τους μισθωτούς

Αντίστοιχη μείωση ισχύει και για τους μισθωτούς αναφορικά με τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, καθώς η ποσοστιαία εισφορά 6,5% πέφτει στο 6% από 1η Ιουνίου. Έτσι οι εργατικές εισφορές μειώνονται κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και αντίστοιχα μειώνονται και οι εργοδοτικές, με αποτέλεσμα την αύξηση του καθαρού μισθού και την μείωση της επιβάρυνσης του εργοδότη.  

Για τους μισθωτούς, η εισφορά επιμερίζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη με βάση τον μεικτό του μισθό, έναντι 3,25% και 3,25% που ισχύει έως 31.5.2022.

Ουσιαστικά οι εργοδότες και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι κερδίζουν ετησίως τις εισφορές ενός μήνα για την επικουρική ασφάλιση.

 • Για μικτό μισθό 663 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 21,54 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 19,84 ευρώ. Ετήσιο όφελος για εργοδότη 20,40 ευρώ και αντίστοιχο ποσό για τον εργαζόμενο.
 • Για μικτό μισθό 800 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 26 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 24 ευρώ. Ετήσιο όφελος 24 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
 • Για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 32,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 30 ευρώ. Ετήσιο όφελος 30 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
 • Για μικτό μισθό 1.500 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 48,75 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 45 ευρώ. Ετήσιο όφελος 45 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
 • Για μικτό μισθό 2.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 65 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 60 ευρώ. Ετήσιο όφελος 60 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) επί του οποίου υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500 ευρώ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ