Νέα
 • ΓΔ: 893.76 +2.05%
 • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επίδομα 400: Το πλαφόν, οι εξαιρέσεις και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Σε δόσεις το δώρο Χριστουγέννων
Πηγή: Pixabay

Για την έκτακτη εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ σε 150.000 επιστήμονες, δηλαδή σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, το οικονομικό επιτελείο θεσπίζει δύο εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύουν όμως με εξαιρέσεις για να πριμοδοτηθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους Επιστημονικούς Συλλόγους της χώρας – όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – κατά την διάρκεια της οποίας περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Τα κριτήρια – κόφτες

Το μείγμα των κριτηρίων περιλαμβάνει «κόφτες» ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του 2020 και τα έσοδα που είχαν οι επαγγελματίες – επιστήμονες το 2020, δηλαδή την χρονιά της πανδημίας, συγκριτικά με το 2019. Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια θα είναι δυο:

 1. θα τεθεί  «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ
 2. απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019

Για παράδειγμα :

 • Δικηγόρος με έσοδα το περσινό 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου 36.000€ και 45.000€ το ίδιο 9μηνο του 2019. Η μείωση είναι 20% οπότε ο δικηγόρος δικαιούται το επίδομα, εφόσον τηρείται και το «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα. 

Οι εξαιρέσεις

Στόχος είναι τα κονδύλια του επιδόματος να κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή σε επιστήμονες με πολύ χαμηλό εισόδημα και νέους επαγγελματίες. Γι αυτό και εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξαιρεθούν από το κριτήριο της πτώσης τζίρου:

 • όσοι επιστήμονες έχουν πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, για παράδειγμα έως 10.000 ευρώ
 • νέοι επαγγελματίες, για παράδειγμα ασκούμενοι δικηγόροι ή επιστήμονες με πρόσφατη έναρξη επαγγέλματος.

Για παράδειγμα:

 • Δικηγόρος με 9.000€ ετήσια έσοδα το 2020 και 9.500€ ετήσια έσοδα το 2019. Εξετάζεται να δικαιούται το επίδομα των 400€ αν και η πτώση είναι πολύ μικρότερη από 20%.  

Το χρονοδιάγραμμα

Οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι ηλεκτρονικές δηλώσεις στην «Εργάνη» και στο myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η διαδικασία   

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα απαιτούνται δυο βήματα από τον δυνητικό δικαιούχο και άλλα δυο από τις υπηρεσίες:

 1. Δήλωση για τα έσοδα κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 (Απριλίου-Δεκεμβρίου) στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
 2. Υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
 3. Αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις με διασταύρωση των στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ. 
 4. Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης από ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Η διαμάχη για το δημοσιονομικό

Στην εξίσωση μπαίνει και το δημοσιονομικό στοιχείο, καθώς τα συνεχιζόμενα από τον Μάρτιο μέτρα στήριξης, το παρατεταμένο lockdown του Νοεμβρίου και το έλλειμμα – μαμούθ του 2020, που έκλεισε στα 18,2 δισ. ευρώ, επιβάλλουν συνετή διαχείριση και μετρημένες κινήσεις, καθώς λέγεται.

Δεν είναι τυχαίο πως στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και την στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα) ως τα βασικά αίτια που καθιστούν αναγκαία τα κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Στην αντίπερα όχθη, οι επιστημονικοί φορείς αντιτείνουν πως τα κονδύλια του επιδόματος δεν θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από λογαριασμούς του ΟΑΕΔ στους οποίους τηρούνται οι δικές τους εισφορές υπέρ ανεργίας. Σημειώνουν μάλιστα πως το συνολικό κονδύλι για τους 150.000 δικαιούχους – φαίνεται να περιορίζεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε ειπωθεί ότι 40 εκατ.  από τον λογαριασμό ανεργίας του πρώην ΕΤΑΑ θα διανεμηθεί μόνο σε δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς -δηλαδή σε 115.000 δικαιούχους-, ενώ οι οικονομολόγοι και οι γεωτεχνικοί θα πληρώνονταν  από πρόσθετα αντίστοιχα κονδύλια του πρ. ΟΑΕΕ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ