Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συν-Εργασία: Τίτλοι τέλους για τον μηχανισμό που κάλυπτε έως 36.000 εργαζόμενους κάθε μήνα

Συν-Εργασία
Πηγή: Intimenews

Οι τελευταίες δηλώσεις για την ένταξη στον μηχανισμό Συν-Εργασία υποβάλλονται αυτές τις μέρες και αφορούν τους μήνες από Ιανουάριο έως και Μάιο 2022.

Το οικονομικό επιτελείο δεν ανακοίνωσε νέα παράταση του μηχανισμού, που «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια (από τις 15 Ιουνίου 2020) και αποτέλεσε εργαλείο στήριξης για επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον Covid.

O μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε κυρίως στους εξής κλάδους:  

  • τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις,
  • ξενοδοχεία,
  • εστίαση,
  • τουριστικά λεωφορεία,
  • βιομηχανίες που μείωσαν την παραγωγή τους,
  • εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.ά.

Περιορισμένη η χρήση του μηχανισμού 

Ωστόσο η χρήση του ήταν σχετικά περιορισμένη, αφού αυτά τα χρόνια εντάχθηκαν στον μηχανισμό κατά μέσο όρο από 32.000 έως 36.000 άτομα κάθε μήνα, τα οποία ενίσχυσαν το εισόδημά τους, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις ελαφρύνθηκαν από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Η λήξη του προγράμματος δεν φαίνεται πως θα οδηγήσει σε απολύσεις, αφενός γιατί η οικονομία έχει ανοίξει και αφετέρου ξεκίνησε η τουριστική περίοδος. Τα προβλήματα των επιχειρήσεων επικεντρώνονται πλέον στο ενεργειακό κόστος και στις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό, ενώ καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίδομα αδείας

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας. Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις - εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ