Νέα
  • ΓΔ: 893.23 +1.62%
  • Τζίρος: 79,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κατώτατος μισθός: Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις - Πότε έρχεται η νέα αύξηση

Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν δημιουργήσει ένα... επικίνδυνο κοκτέιλ για τα νοικοκυριά, καθώς έχουν εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Στα μέτρα στήριξης που μελετά η κυβέρνηση είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, με όλες τις τελευταίες πληροφορίες να συντείνουν ότι θα επισπευστεί.

Είναι πολύ πιθανό, η απόφαση για τη νέα αύξησή του έως τα 751 ευρώ, να βρίσκεται στη φαρέτρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Άλλωστε θα είχε και μεγάλη συμβολική σημασία καθώς θα επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Όλα δείχνουν ότι θα επισπευσθούν οι αποφάσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις τους για να ακολουθήσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. και να καθοριστεί το ύψος του.

Όπως έχει γράφει η «Η», και το 2023 η διαβούλευση θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο εξπρές με σφιχτές διαδικασίες και ο νέος μισθός να ισχύσει από την άνοιξη -από την 1η  Απριλίου πιθανότατα (αν όχι από την 1η Μαΐου). Η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική διάταξη γι' αυτό το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2022. 

Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς όπως είπε στόχος είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2023 ο νέος κατώτατος μισθός να έχει καθοριστεί ώστε να μπορεί να ισχύσει το αργότερο την πρωτομαγιά του 2023,. 

Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι να επισπευστεί η διαδικασία υποβολής υπομνημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο έλεγχός τους, η τελική έκθεση του ΚΕΠΕ και τέλος η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Η πρώτη τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και ήταν της τάξης του 2%, με τις κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 663 ευρώ. Τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε νέα αύξηση κατά 7,5%, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ ο σημερινός κατώτατος μισθός.

Πρόκειται για μια διπλή αύξηση, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από μία τριετία που ο βασικός μισθός είχε «παγώσει» στα 650 ευρώ. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ