Νέα
 • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
 • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Εως 10 Μαρτίου κλειδώνει η νέα αύξηση - Στη Βουλή η ρύθμιση με το χρονοδιάγραμμα

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2023, προκειμένου ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου 2023, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το νέο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η τροπολογία, η εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο για το νέο μισθό θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου, ώστε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να έχουν αρκετό χρόνο να προετοιμαστούν για τις αλλαγές.

Αυτό σημαίνει πως το ύψος της αύξησης και του νέου μισθού θα γίνει γνωστό στις αρχές Μαρτίου και ο νέος μισθός θα αρχίσει να τρέχει από 1η Απριλίου. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι: 

 1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
 2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
 3. Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
 4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..
 5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
 6. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Τα δυο σενάρια της αύξησης

Η σφιχτή διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκινά με δυο κυρίαρχα σενάρια. Το σενάριο της αύξησης 5,5% ώστε ο μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ απομακρύνεται και πλέον στο τραπέζι μένουν 2 κυρίαρχα σενάρια: 

 1. Αύξηση 7,75% (+55€) = 768€ / Το σενάριο αυτό λέει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ευθυγραμμιστεί με την αύξηση των συντάξεων, με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο επίπεδο του 7,75% 
 2. Αύξηση 9,9% (+70,5€) = 785€ / Το σενάριο αυτό - που είναι και το πιθανότητα έτερο - λέει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ευθυγραμμιστεί με τον μέσο πληθωρισμό του 2022 (τη μέση ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) που κυμάνθηκε στο 9,9%

Πόσο θα πρέπει να αυξηθεί ο μέσος μισθός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Αυτό σημαίνει πως:

 1. αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 7,75% το 2023, ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,41%.
 2. αν έχουμε αύξηση κατά 9,9% του βασικού μισθού το 2023. ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 4,35%.

Για παράδειγμα: 

 • Μισθός 1.000 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 43,5 ευρώ = 1.043 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο) 
 • Μισθός 1.200 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 52,2 ευρώ = 1.252 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο) 

Υπάρχει υποχρέωση αύξησης του μέσου μισθού;

Αυτό σημαίνει πως ο μισθός π.χ. άνω των 800 ευρώ είναι υποχρεωτικό να αυξηθεί; Όχι. Δεν υπάρχει υποχρέωση αύξησης των μισθών άνω του νέου ορίου του κατώτατου. Αν ο μισθωτός δεν καλύπτεται από κλαδική σύμβαση και ο μισθός του κανονίζεται από ατομική σύμβαση και είναι - για παράδειγμα - άνω των 800 ευρώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη για αύξηση λόγω αύξησης του κατώτατου. 

Παράδειγμα

Αν για παράδειγμα ο μισθός είναι 1.000 ευρώ και η ατομική σύμβαση κανονίζεται με βάση τον κατώτατο - ο εργοδότης πληρώνει 713 βασικό μισθό και 287 ευρώ οικειοθελή παροχή. Με την αύξηση του κατώτατου στα 785 - για παράδειγμα - μειώνεται αντίστοιχα η οικειοθελής παροχή κατά 72 ευρώ στα 215 ευρώ και ο τελικός μισθός παραμένει 1.000 ευρώ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ