Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγορά Εργασίας: Βροχή τα πρόστιμα - Πληγή η υποδηλωμένη εργασία - Οι «μαύροι» κλάδοι

Πηγή: Eurokinissi

Oι παρατυπίες στην ενημέρωση του πίνακα προσωπικού, η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση είναι οι παραβάσεις που έρχονται πρώτες στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πρωταθλητές της παραβατικότητας είναι ο κλάδος τους επισιτισμού -εστιατόρια, καφετέριες-, τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.

Γενικά, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500 ευρώ για παραβίαση ωραρίου.

Τι έδειξε το πεντάμηνο

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως το Μάιο  2023 πραγματοποιήθηκαν 28.804  έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790 κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 14.940.374 €.

►Διαβάστε και: Voucher σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Αναλυτικά κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζόμενους.

Στην τρίτη θέση εμφανίζονται 283 παραβάσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων, επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.

Ακολουθεί η μη τήρηση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και του ωραρίου εργασίας του προσωπικού, καθώς και οι θεσμοθετημένες ώρες ανάπαυσης και οι αργίες. Οι παραβάσεις ανήλθαν σε 220.

Επίσης 100 παραβάσεις καταγράφηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών, τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

Οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων ανήλθαν σε 382, ενώ σε 301 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.

Ακόμη 1.331 παραβάσεις καταγράφηκαν για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Αύξηση υποδηλωμένης εργασίας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης καi υποδηλωμένης εργασίας. Για αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχευση τους πιο παραβατικούς κλάδους και τις τουριστικές περιοχές με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα τα δεδομένα του 2022

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παραβάσεις στον  πίνακα προσωπικού και τους αδήλωτους εργαζόμενους να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, κινήθηκαν τα αποτελέσματα των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας στο σύνολο του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα:

  • Το 2022 έγιναν 65.286 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.504 κυρώσεις ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων ανήλθε σε  35.966.183,50 ευρώ.
  • Οι παραβάσεις για μη τήρηση ωραρίου ( πίνακας προσωπικού) ανήλθαν σε 5.297 ενώ εντοπίστηκαν 1010 αδήλωτοι εργαζόμενοι.
  • Οι παραβάσεις για μη καταβολή αποδοχών ανήλθαν σε 598 ενώ καταγράφηκαν άλλες 391 για  μη τήρηση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και του ωραρίου του προσωπικού.
  • Στις 858 ανήλθαν οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων  ενώ σε 753 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.
  • Παράλληλα 2.661 παραβάσεις καταγράφηκαν πέρυσι για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ( ανυψωτικά μηχανήματα, κίνδυνοι από ηλεκτρισμό, εξοπλισμός εργασίας κλπ).
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ