Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εστίαση: Οι νέοι μισθοί για 430.000 εργαζόμενους

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Επεκτάθηκε και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που προβλέπει μισθούς ανώτερους από τον εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης ΣΣΕ.

Από τον Ιούνιο του 2024 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μια σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ. 

Η επέκταση εφαρμόστηκε με  απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’ 3942-17.6.2023).

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2023 μεταξύ της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό» (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών οργανώσεων «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων» (ΠΟΕΣΕ), «Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας» (ΟΕΖΕ) και της «Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας» (ΓΣΕΒΕΕ).  Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2023 υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων  Άννας Στρατινάκη και διαπίστωσε ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

►Διαβάστε και: ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα νέων επαγγελματιών με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

Με δεδομένο ότι η επέκταση της ΣΣΕ ήταν κοινό αίτημα και των δυο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υπηρεσίες του ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και προκειμένου να καλύψει όσους εργαζόμενους δεν δεσμεύονται από την ΣΣΕ , χωρίς να μεσολαβήσει σημαντικός χρόνος από τη λήξη ισχύος της προηγούμενης κλαδικής Σύμβασης που είχε επίσης κηρυχτεί υποχρεωτική. 

Ποιους καλύπτει

Οπως και η προηγούμενη αντίστοιχη συλλογική σύμβαση, έτσι και η νέα ΣΣΕ που επεκτάθηκε άμεσα καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας. Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

Η ΣΣΕ καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα, συνολικά δηλαδή αφορά -με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση- περί τους 430.000 εργαζομένους.

►Διαβάστε και: ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης στην ηλεκτροκίνηση - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ για τους υπόλοιπους από την ημέρα δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ.

Δείτε την ΣΣΕ: 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ