Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορά εργασίας: Το νέο colpo grosso των εργοδοτών - Σαφάρι ΣΕΠΕ στα νησιά

Πηγή: Pixabay

Με παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου στα Μάλια της Κρήτης συμφώνησε να καταβάλλει δεδουλευμένα και ιατρικά έξοδα στον 22χρονο μάγειρα που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι.

Καθώς ο νεαρός εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος οι εργοδότες αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο τον έβαλαν σε έναν χώρο όπου αποθηκεύουν...  ωμά κρέατα.

Ωστόσο, η οικογένεια προχώρησε σε καταγγελία 8 ημέρες αργότερα. Οι επιθεωρητές συνεχίζουν τον έλεγχο στην επιχείρηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί και άλλες παραβάσεις. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, το πρόστιμο θα επιβληθεί στην επιχείρηση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην περιπέτεια του νεαρού, στο twitter, τονίζοντας εξής:

«Το ΣΕΠΕ έχει ήδη παρέμβει και πόρισμα συντάσσεται και εκδίδεται εντός ολίγου! Η τήρηση του νόμου ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων είναι το Άλφα και το Ωμέγα για μας! Καμία ανοχή δεν θα υπάρξει στις παραβιάσεις».

►Διαβάστε και: Ανεργία: Επεσε στο 10,8% το Μάιο για πρώτη φορά από το 2009

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν ότι κατά τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να καταγραφεί αύξηση του φαινομένου της αδήλωτης καi υποδηλωμένης εργασίας.

Για αυτό και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχευση τους πιο παραβατικούς κλάδους και τις τουριστικές περιοχές με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Το... κόλπο

Πρωταθλητές της παραβατικότητας είναι ο κλάδος του επισιτισμού – εστιατόρια, καφετέριες - τα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, τα ξενοδοχεία, τα ντελίβερι, η καθαριότητα και ο κλάδος των σεκιούριτι.

Γενικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας το πρόβλημα σήμερα δεν είναι τόσο η αδήλωτη, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Το τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι ότι δηλώνουν το προσωπικό με 4ωρη απασχόληση ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν 8-12 ώρες την ημέρα κι αν γίνει κάποιος έλεγχος τότε το πρόστιμο είναι 500€ για παραβίαση ωραρίου.

Οι παραβάσεις που έρχονται πρώτες στη λίστα της ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας είναι η ελλιπής  ενημέρωση του πίνακα προσωπικού, η μη καταβολή δεδουλευμένων και η μη τήρηση των χρονικών ορίων σε εργασία και ανάπαυση.

►Διαβάστε και: ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για την καλοκαιρινή άδεια - Πότε την πληρώνεστε με προσαύξηση 100%

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο έως το Μάιο  2023 πραγματοποιήθηκαν 28.804  έλεγχοι και επιβλήθηκαν 5.790  κυρώσεις. Το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 14.940.374 €.

  • Αναλυτικά κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν 1406 παραβάσεις για πίνακες προσωπικού και 362 για αδήλωτους εργαζόμενους.
  • Στην τρίτη θέση εμφανίζονται 283 παραβάσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων , επιδομάτων εορτών και άλλων αποδοχών.
  • Ακολουθεί η μη τήρηση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και του ωραρίου εργασίας του προσωπικού καθώς και οι θεσμοθετημένες ώρες ανάπαυσης και οι αργίες. Οι παραβάσεις ανήλθαν σε 220.
  • Επίσης 100 παραβάσεις καταγράφηκαν για υπέρβαση χρόνου εργασίας των οδηγών φορτηγών , τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.
  • Οι παραβάσεις για μη τήρηση υποχρεώσεων και άλλων διατυπώσεων ανήλθαν σε  382 ενώ σε 301 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ελεγχόμενων επιχειρήσεων αρνήθηκαν την είσοδο στους επιθεωρητές εργασίας και την παροχή στοιχείων η έδωσαν ανακριβή στοιχεία.
  • Ακόμη 1.331 παραβάσεις καταγράφηκαν για μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ