Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Workcation: Δουλειά με διακοπές η νέα τάση στην αγορά εργασίας - Ποια πόλη κερδίζει τα σκήπτρα

Πηγή: Pixabay

Οι εναλλακτικές μορφές εργασίας, όπως η υβριδική κερδίζουν έδαφος, με το «Workcation» να αποτελεί μία νέα παγκόσμια εργασιακή τάση, η οποία συνδυάζει τη δουλειά με τις διακοπές (Work και Vacation). Η Βαρκελώνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η καλύτερη πόλη για «workcation», καθώς συνδυάζει μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, με το χαμηλό κόστος ζωής. 

Οι εναλλακτικές μορφές εργασίας επιτρέπουν στους εργαζόμενους να ασκούν το επάγγελμα τους εξ αποστάσεως, από το εξοχικό τους σπίτι, κάποιο νησί ή ακόμη και σε μία χώρα του εξωτερικού. Επενδύουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής, καταφέρνοντας έτσι να στέλνουν email, λίγο πριν βουτήξουν στη θάλασσα, ή ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι.

Βαρκελώνη ο ιδανικός προορισμος για... workcation 

Η απομακρυσμένη εργασία έχει εκτοξευθεί και η Βαρκελώνη μπορεί να είναι ο ιδανικός προορισμός για workcation. 

Αυτό προκύπτει από την IWG, μια εταιρεία ευέλικτων χώρων εργασίας, η οποία συνέκρινε 26 πόλεις σε όλο τον κόσμο, βαθμολογώντας τες σε κλίμακα από το 1 έως το 10 για τις ακόλουθες κατηγορίες: 

 • Κλίμα
 • Πολιτισμός
 • Διαμονή
 • Μεταφορές
 • Φαγητό και ποτό
 • Ευτυχία
 • Ευρυζωνική ταχύτητα
 • Διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας

«Οι κατηγορίες επιλέχθηκαν για να εξετάσουν το βέλτιστο περιβάλλον για εργασία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των βασικών απαιτήσεων διαβίωσης», δήλωσε ο Darren Rogers, manager της IWG Singapore.

«Υπάρχουν επίσης παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγικότητα, όπως η ευρυζωνικότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας. Η Βαρκελώνη, γνωστή για τη ζωντανή πολιτιστική της σκηνή και την ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, βρέθηκε στην κορυφή για όσους αναζητούν το τέλειο μείγμα εργασίας και αναψυχής», δήλωσε ο εκπρόσωπο της ΙWG.

Κέρδος για τις επιχειρήσεις η αύξηση της παραγωγικότητας

Η εταιρεία  διεξήγαγε επίσης μια έρευνα μεταξύ περισσότερων από 1.000 υβριδικών εργαζομένων, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν τρεις στους πέντε (57%) έκαναν workcations το περασμένο έτος - όπου παρέτειναν τις διακοπές τους δουλεύοντας από το εξωτερικό. 

«Οι ορίζοντες των σημερινών εργαζομένων δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες τους», πρόσθεσε ο Rogers.

«Είδαμε ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο εκτιμούν πραγματικά την ευκαιρία να μπορούν να παρατείνουν τις διακοπές τους με workcations και σε αντάλλαγμα, οι εργοδότες επωφελούνται επίσης, με ιδιαίτερα αφοσιωμένες, χαρούμενες και παραγωγικές ομάδες».

«Η άνοδος της υβριδικής εργασίας επιτρέπει πλέον στους εργαζόμενους να εργάζονται από όπου μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί, ακόμη και αν αυτό είναι στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Rogers.

Πηγή: Pixabay

Οι κορυφαίες πόλεις για απομακρυσμένη εργασία 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ευρυζωνική ταχύτητα είναι το νούμερο ένα βασικό στοιχείο για τους ψηφιακούς νομάδες ή τους «workcations» - ξεπερνώντας το κόστος ζωής και τον καιρό. 

«Η εργασία από μακριά καθίσταται εφικτή χάρη στην τεχνολογία cloud, η οποία απαιτεί αξιόπιστη, υψηλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο».

Η Σιγκαπούρη σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία για την ευρυζωνική ταχύτητα (9), ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη (8,5) και το Χονγκ Κονγκ (8). Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην 21η θέση του καταλόγου, με υψηλές βαθμολογίες σε άλλες κατηγορίες όπως η ευτυχία και οι μεταφορές. «Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο κορυφαίος οικονομικός κόμβος της Ασίας και η κοσμοπολίτικη πόλη στεγάζει το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο συχνά θεωρείται ως προορισμός πύλης για την εύκολη πρόσβαση στην υπόλοιπη Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της IWG. 

Η Βαρκελώνη και το Τορόντο - οι δύο πρώτες πόλεις - κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες στην ταχύτητα ευρυζωνικών συνδέσεων και στις τιμές διαμονής.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για διακοπές εργασίας:

 1. Βαρκελώνη
 2. Τορόντο
 3. Πεκίνο
 4. Μιλάνο
 5. Νέα Υόρκη
 6. Ρίο Ντε Τζανέιρο
 7. Άμστερνταμ
 8. Παρίσι
 9. Τζακάρτα
 10. Λισαβόνα

Για παράδειγμα, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο στη Βαρκελώνη κοστίζει 1.158 δολάρια και 1.769 δολάρια για το Τορόντο - σε σύγκριση με τα 3.632 δολάρια της Νέας Υόρκης - το ακριβότερο στη λίστα. 

Καμία ελληνική πόλη δεν βρέθηκε στη σχετική λίστα, ενώ σε έρευνα της Compare the Market AU, που συγκέντρωσε μία λίστα με τις 45 καλύτερες πόλεις που εφαρμόζουν «workcation» στην Ευρώπη, η Αθηνα κατέκτησε την 36η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Το... αργό internet, ήταν ένα από τα  σημαντικά προβλήματα.

Η «γοητεία» της Βαρκελώνης 

Η «γοητεία» της Βαρκελώνης έγκειται επίσης στον «μοναδικό συνδυασμό ήλιου, θάλασσας, άμμου και κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας», αναφέρει η μελέτη της IWG.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ισπανική πόλη σημείωσε καλή βαθμολογία για το κόστος των μεταφορών και έχει «σχετικά χαμηλό κόστος ζωής» σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις.

Ένα φλιτζάνι καφέ στη Βαρκελώνη κοστίζει κατά μέσο όρο 2,68 δολάρια, σε σύγκριση με 4,92 δολάρια για το Λος Άντζελες και 4,57 δολάρια για το Πεκίνο, πρόσθεσε η IWG. 

Εκτός από τη σχετικά προσιτή διαμονή, το Τορόντο διαθέτει επίσης υψηλές βαθμολογίες στην ευτυχία και «πλούτο ευέλικτων χώρων εργασίας. Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά προσφέρει μια ποικιλόμορφη εμπειρία για τους ψηφιακούς νομάδες, καθώς πάνω από το 25% της πόλης καλύπτεται από δάση και ένα εντυπωσιακό 18% είναι αφιερωμένο σε πάρκα, παρέχοντας άφθονους χώρους πρασίνου για χαλάρωση μέσα στο πολύβουο αστικό περιβάλλον», έδειξε η μελέτη.

Η Ισπανία και ο Καναδάς εισήγαγαν νέα προγράμματα ψηφιακών νομάδων πέρυσι, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες που μπορούν να εκτελούν τις εργασίες τους οπουδήποτε. 

Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο, η οποία είναι επίσης η καλύτερη ασιατική πόλη για εργασία και διακοπές. Είχε "εξαιρετικά καλές επιδόσεις σε κατηγορίες όπως ο πολιτισμός, η διαμονή και το κόστος μεταφοράς, αναφέρει η IWG. 

Η πόλη διαθέτει συνολικά 1.484 γκαλερί και μουσεία - το δεύτερο υψηλότερο στη λίστα μετά τη Νέα Υόρκη. Το ενοίκιο κοστίζει κατά μέσο όρο 1.204 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με τη μελέτη.  

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ