Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

H ανακοίνωση του Πρωθυπουργού αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της γενικής γραμματέως κας Στρατινάκη. Είμαστε σε στέρεο μέγεθος, η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», είπε στο OPEN TV, για το ξεπάγωμα  των τριετιών ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

 «Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσοι έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10% », επισήμανε στον Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου. 

«Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου 2024», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «αναδρομική εφαρμογή δεν μπορεί να τεθεί διότι ο νόμος προχώρησε τότε σε αναστολή εφαρμογής μέχρι τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα.Εμείς, προχωράμε στην άρση της αναστολής και λίγο γρηγορότερα». 

Τόνισε επίσης, ότι «όσοι είχαν συμπληρώσει προυπηρεσία 1- 2 ετών πριν την 15η Φεβρουαρίου προσμετράται στο επίδομα τριετίας. Αν στις 14 Φεβρουαρίου 2012 είχες μία ημέρα για το 10%, στις 2-1- 2024 δικαιούσαι το 10%». 

«Η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού. Εκεί που προβλέπεται στη σύμβαση των εργαζομένων και έχουν δοθεί στο ενδιάμεσο αυξήσεις, εκεί μπορεί να γίνει με συμφωνία εργαζόμενου - εργοδότη αντιλογισμός. Ξεπαγώνουμε τις τριετίες γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους εργαζόμενους που εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση. Εκείνους τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό», σημείωσε στον Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης. 

«Ο λόγος που προχωράμε ταχύτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 χρόνια.  Στη διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα γιατί ο σκοπός μιας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε αύξηση 30% στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν». 

Για την κατάργηση της παρακράτησης στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «και ο Πρωθυπουργός ήταν υπέρ αυτής της ρύθμισης αλλά και ο βασικός του σύμβουλος για την οικονομία Αλέξης Πατέλης ήταν πολύ ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας. Το έβαλα πρώτο στην ατζέντα μου ερχόμενος στο υπ. Εργασίας. Ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν, να μπορούν να το κάνουν νόμιμα». 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Για το ξεπάγωμα των τριετιών:

«Αποτελεί εισήγηση και προσωπική δική μου και της Γενικής Γραμματέως της κυρίας Στρατινάκη. Τη συζητάγαμε πολλές εβδομάδες και μέσα στο καλοκαίρι. Για να καταλάβετε πόσο την έχουμε δουλέψει, είχαμε σύσκεψη με τον κύριο Πρωθυπουργό μέσα στον Αύγουστο για αυτό το θέμα. Είχαμε φροντίσει να μη διαρρεύσει απολύτως τίποτα και σε κανέναν, διότι δεν θέλαμε αν δεν ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να το προχωρήσουμε».

«Είμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος. Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είμαστε βέβαια ακόμα 4 τετράμηνα κάτω από 10%, αλλά στην πραγματικότητα η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και άρα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα».

«Στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 ήρθε η τότε ελληνική κυβέρνηση και είπε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αναστέλλει την εφαρμογή των τριετιών, τις παγώνει δηλαδή, σταματάει ο χρόνος. Τι ανακοίνωσε χθες ο κύριος Πρωθυπουργός και θα εξειδικευτεί με νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή με το επόμενό μας νομοσχέδιο, πριν το τέλος του χρόνου; Θα πατήσουμε το κουμπί και η 15η Φεβρουαρίου του 2012 θα είναι η 1η Ιανουαρίου του 2024».

«Αν περιμέναμε σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα να φτάσουμε το 10% - τόσο υπολογίζουμε ότι θα έχουμε σε 4 συνεχόμενα τρίμηνα- τότε όσοι προσελήφθησαν στην Ελλάδα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, θα άρχιζαν να χτίζουν το δικαίωμά τους στο επίδομα 1,5 χρόνο μετά από σήμερα. Άρα, θα πήγαιναν καλό 2029 για να πάρουν την πρώτη τους αύξηση. Θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να πηγαίνει η οικονομία τόσο καλά, να πέφτει η ανεργία με μεγάλη ταχύτητα και όλοι οι συμπολίτες μας που είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν βρει δουλειά από τις 14 Φεβρουαρίου του ’12 και μετά, να χάσουν άλλο 1,5 με 2 χρόνια. Θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους όσους έπιασαν δουλειά από τις 15 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά να χτίσουν το δικαίωμά τους στο επίδομα του 10%».

«Ο λόγος που προχωράμε με ταχύτητα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από δέκα χρόνια και το θεωρούμε απαράδεκτο για εργαζόμενους να περνάνε τα χρόνια και να μην αυξάνεται ο μισθός τους ούτε για ένα ευρώ».

«Στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα της εφαρμογής και θέλω να εξηγήσω και το γιατί. Ο σκοπός μιας κυβερνήσεως είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δικαίου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο 30% αύξηση γενικά στους μισθούς στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν. Άρα, πρέπει η άσκηση αυτού του δικαιώματος να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο ισορροπίας και αντοχών της οικονομίας. Για αυτό και θα προβλέπεται ρητά αυτό στη διάταξη».

«Η τροπολογία για τις τριετίες θα έρθει την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη ή την άλλη Παρασκευή, ώστε να είναι νόμος του κράτους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί».

Για την κατάργηση της ποινής 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων:

«Η διάταξη έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναμένουμε να την έχουμε πίσω εγκεκριμένη περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα ψηφιστεί μέσα στα μέσα Οκτωβρίου για να ισχύσει από τις αρχές του χρόνου. Ο σκοπός της διατάξεως αυτής είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν να μπορούν να το κάνουν νόμιμα. Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εμπόδιζε τους συνταξιούχους να δουλεύουν. Αυτοί που ήθελαν να δουλεύουν δούλευαν, αλλά δούλευαν παράνομα. Δεν τα δηλώνανε, τα παίρνανε μαύρα. Πιστεύω ότι με την κατάργηση του 30%, θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση δηλωμένων συνταξιούχων που εργάζονται».

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις:

«Ο λόγος που θα πάρουν αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι συνταξιούχοι μας μετά από μια δωδεκαετία που δεν έπαιρναν καθόλου αύξηση, είναι διότι η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα τρέχει το 2023 με τη δεύτερη μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λέμε λοιπόν και τι έλεγε τότε ο νόμος Βρούτση, που τώρα εφαρμόζεται; Ότι από τη συλλογική μας εθνική οικονομική επιτυχία θα πρέπει να ωφελούνται και οι συνταξιούχοι μας και αυτό ερχόμαστε να κάνουμε με την αύξηση. Άρα, η αύξηση αυτή καθ’ αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Για το επίδομα της προσωπικής διαφοράς:

«Ο Πρωθυπουργός με απόφασή του είπε ότι θα καταβάλουμε τελικά τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο όπως είχαμε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες, το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Λόγω της εθνικής οικονομικής μας επιτυχία βγάζουμε από την τσέπη μας τα χρήματα και διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με την καταβολή αυτού του επιδόματος».

Για τις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ:

«Αυτές τις δύο μέρες κάναμε με τη ΔΥΠΑ τις «Ημέρες Καριέρας», στη Θεσσαλονίκη. Πετύχαμε 115 επιχειρήσεις να προσφέρουν 2.700 νέες θέσεις εργασίας, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάξαμε με τη ΔΥΠΑ και τον κύριο Πρωτοψάλτη. Κλείστηκαν πάνω από 3,5 χιλιάδες ραντεβού από ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις με αυτές τις επιχειρήσεις, πολλοί από αυτούς υπέγραψαν σύμβαση εργασίας επιτόπου, ενώ πολλοί άλλοι έχουν δεύτερη συνάντηση στα γραφεία της εταιρίας για να υπογράψουν σύμβαση τις επόμενες μέρες.

Πιστεύω ότι με την εργατικότητα της ΔΥΠΑ θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από 10% ακόμα γρηγορότερα. Γιατί τελικά ο στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να βρούμε στον κόσμο δουλειά και να μπορέσει να κάνει τη ζωή του καλύτερη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα