Νέα
  • ΓΔ: 1275.47 -0.36%
  • Τζίρος: 15,21 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μάθε τέχνη και βγάλε πολλά χρήματα - Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Κατασκευές, υποδομές και καθαρή ενέργεια είναι οι κλάδοι που υπάρχει απόλυτη ανάγκη εργατικού δυναμικού. Με τα χρήματα που θα εισρεύσουν σε αυτούς τους τομείς, θα  ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Και μπορεί το όνειρο κάθε γονιού για το παιδί του να είναι οι σπουδές, ωστόσο επαγγέλματα στις κατασκευές, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικοδόμοι θα είναι πολύ πιο επικερδή, από μια απλή σε θέση σε ένα γραφείο. 

Την ανάγκη για περισσότερους εργαζόμενους που θα βοηθήσουν στην κρίση της αγοράς κατοικίας περιέγραψε η Hannah Jones, αναλύτρια οικονομικών ερευνών της Realtor.com. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους να χτίζουν σπίτια. Παρόλο που άλλα τμήματα της οικονομίας έχουν εξασθενήσει, οι κατασκευές συνέχισαν να επιτυγχάνουν ανάπτυξη».

Μια ανάλυση από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού του Πανεπιστημίου Georgetown σημείωσε ότι κάποια από την αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να περιλαμβάνει «παραδοσιακές βιομηχανίες κατασκευών και μεταφορών, έξυπνες υποδομές, όπως οι ηλεκτρικές τεχνολογίες έξυπνων δικτύων, οι ευρυζωνικές τεχνολογίες και οι τεχνολογίες διαδικτύου 5G, αλλά και η πράσινη τεχνολογία. Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουν, τουλάχιστον προσωρινά, την οικονομία των εργατοτεχνιτών δημιουργώντας θέσεις εργασίας για συγκολλητές, ηλεκτρολόγους, τεχνικούς και οδηγούς φορτηγών, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων».

Οι θέσεις εργασίας στις κατασκευές και τις υποδομές αυξάνονται

Οι ανειδίκευτοι εργάτες στις κατασκευές αναμένεται να δουν μεγάλη αύξηση της απασχόλησης την επόμενη δεκαετία. Είναι ένα επάγγελμα που έχει πολύ καλές απολαβές, δεν απαιτεί τυπικά εκπαιδευτικά πιστοποιητικά, και δεν χρειάζεται εργασιακή εμπειρία. Συνήθως απαιτεί βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση στην εργασία για την απόκτηση ικανοτήτων, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Οι ηλεκτρολόγοι, στους οποίους προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση της απασχόλησης, συνήθως χρειάζεται πιστοποίηση. Αυτή η θέση εργασίας είναι ακόμα πιο επικερδής, όπως κια οι υδραυλικοί

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας της National Association of Home Builders μελών, «οι θέσεις εργασίας ξυλουργού επίσης θα αυξηθούν, με βάση όσα σημείωσαν οι κατασκευαστές μονοκατοικιών σε ξεχωριστές έρευνες σχετικά με τις ελλείψεις». Ειδικότερα τα στοιχεία του BLS δείχνουν ότι η απασχόληση ξυλουργών αυξάνεται κατακόρυφα την επόμενη δεκαετία. Ο ξυλουργός είναι ένα άλλο επάγγελμα που συνήθως δεν χρειάζεται πιστοποίηση, αλλά εργασιακή εμπειρία.

Η απασχόληση των τεχνικών ανεμογεννητριών προβλέπεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, 44,9% έως το 2032. Αυτή η θέση εργασίας απαιτεί συνήθως μια πιστοποίηση για την είσοδο και μακροπρόθεσμη εκπαίδευση στην εργασία για την απόκτηση ικανοτήτων. Αυτή η εργασία, μπορεί να περιλαμβάνει την επισκευή, τη συντήρηση και την επιθεώρηση του εξοπλισμού. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αναρρίχηση στους πύργους.

Μια άλλη πράσινη θέση εργασίας που προβλέπεται να σημειώσει σχετικά μεγάλη ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης, είναι στιςεγκαταστάτες ηλιακών φωτοβολταϊκών, με αύξηση 22,3% έως το 2032.Αυτή η θέση εργασίας χρειάζεται κάποια εκπαίδευση και σχετική εργασιακή εμπειρία.

Αυτές οι θέσεις εργασίας δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους

Παρά αυτές τις προβλέψεις για την απασχόληση ή τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν ή να διατηρηθούν εργαζόμενοι για αυτά τα επαγγέλματα. Οι κατασκευές είναι ένας τομέας που έχει κατά κάποιο τρόπο υψηλότερο εμπόδιο εισόδου όσον αφορά τις δεξιότητες που απαιτούνται, για να είσαι εξειδικευμένος τεχνίτης και όχι απλός εργάτης.

«Οι κατασκευές είναι ένας από εκείνους τους κλάδους που μαστίζονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία από την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ήταν πραγματικά δύσκολο να βρεθούν εργάτες στις κατασκευές», δήλωσε στο businessinsider, η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP.

H οικονομία της κατασκευής κατοικιών ήταν αρκετά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεδομένης «της έλλειψη εργατικού δυναμικού».

Το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού καταδεικνύει την ανάγκη επένδυσης σε ευκαιρίες εκπαίδευσης τεχνιτών. Άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι η διαφοροποίηση του εργατικού δυναμικού και η μεταρρύθμιση της μετανάστευσης.

Ένα πράγμα που μπορεί να γίνει για να προσελκύσει περισσότερους νεότερους εργαζόμενους σε αυτές τις θέσεις εργασίας στο μέλλον είναι για η καλύτερη πληροφόρηση στα σχολεία, αλλά  και προγράμματα καθοδήγησης για να βοηθήσουν στην αναμόρφωση των σκέψεων των ανθρώπων για τις κατασκευές, σύμφωνα με τον Dickinson.

Πολλοί άνθρωποι εξισώνουν τις κατασκευές με μια απλή χειρονακτική εργασία. Ωστόσο «είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Έχει μια καταπληκτική πορεία καριέρας» δείχνουν οι έρευνες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ