Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Υποβλήθηκαν ήδη 42.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα  

Τις 42.000 υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει οι  ηλεκτρονικές αιτήσεις - δηλώσεις (για την ακρίβεια την Πέμπτη ήταν 41.396) στην πλατφόρμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται, μόλις 20 ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας της.

Τα προηγούμενα χρόνια πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ είχαν καταγραφεί 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι. 

Η αύξηση του αριθμού οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στο πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία και που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Υπενθυμίζουμε ότι στους συνταξιούχους που εργάζονται θα καταβάλλεται εφεξής το σύνολο της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν παρακράτηση 30%.

Με το νέο καθεστώς θα επιβάλλεται στους μισθωτούς συνταξιούχους πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μηνιαίων αποδοχών ενώ οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Έτσι για τους μισθωτούς η πρώτη παρακράτηση θα γίνει με την υποβολή των ΑΠΔ στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά ο ΕΦΚΑ θα στείλει ειδοποιητήρια με τις προσαυξημένες κατά 50% εισφορές στους μη μισθωτούς τέλος Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Υποχρεωτική η δήλωση από 4 κατηγορίες συνταξιούχων

1.    Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.

2. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους

3. Όσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους

4. Όσοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Όπως τονίζει ο ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ

 α) Μισθωτοί: Καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται  οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.) και οι αμειβόμενοι με εργόσημο

β) Μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι): Καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι αγρότε.

Εκκρεμεί τροπολογία για εργαζόμενους με αναπηρία

Εκκρεμεί ωστόσο η σχετική τροπολογία προκειμένου να «θεραπευτεί»  το παράδοξο που ισχύει σήμερα για τους εργαζόμενους με αναπηρία που θέλουν να βγουν στη σύνταξη.

Οι εν λόγω πολίτες πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, να περάσουν ΚΕΠΑ , να βγουν στη σύνταξη  και στη συνέχεια να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργαστούν.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου « Ας κάνουμε καταρχάς τον εξής διαχωρισμό. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας που επιθυμούν να εργαστούν, μπορούν ήδη να το πράξουν χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στους εργαζόμενους που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αναπηρίας. Σύμφωνα με προϊσχύουσα διάταξη, θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους για να βγουν σε σύνταξη. Αυτό το παράδοξο θα το διορθώσουμε με την τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα.»

Οι προθεσμίες για την υποβολής των δηλώσεων

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).

Περίοδος χάριτος 4 μηνών θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που ήδη εργάζονται. Οι εν λόγω συνταξιούχοι ακόμα και αν έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια την εργασία τους στα ταμεία τους , θα πρέπει εκ νέου να απογραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, για να υπάρχει συγκεντρωτικά και αυτοματοποιημένα η εφαρμογή των προβλεπόμενων (απόδοση πλήρους σύνταξης / απαλλαγή στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται)

Ειδικότερα οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται ως μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εντός τετραμήνου. Το ίδιο περιθώριο ισχύει και για τους μη μισθωτούς οι οποίοι θα πρέπει επιπλέον να εγγραφούν στο μητρώο μη - μισθωτών του ΕΦΚΑ

Αν δε συμμορφωθούν, θα λάβουν ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν την νέα ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών (από την προειδοποίηση του ΕΦΚΑ).

Αν και τότε δεν συμμορφωθούν, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Δηλαδή, θα καταλογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές , ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από το μισθό) ενώ θα παρακρατηθούν 12 συντάξεις κύριες και επικουρικές.  Το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως 1/4 από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ