Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Στις 27/3 το υπουργικό για την νέα αύξηση - Τι προτείνει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση

Αυξήσεις 4-5% στον κατώτατο μισθό προτείνει στο τελικό πόρισμά του το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΚΕΠΕ και η Επιτροπή των 5 Σοφών δηλαδή των 5 καθηγητών που κλήθηκαν να διερευνήσουν - όπως συμβαίνει παγίως - τα περιθώρια της οικονομίας για τη νέα αύξηση του κατώτατου. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία πριν το υπουργικό συμβούλιο που θα προσδιορίσει τον κατώτατο μισθό

Το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει τελικά στις 27 Μαρτίου (και όχι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαρτίου) διότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή).

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποφασίζει για το τελικό ύψος της αύξησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τέτοια ώστε ο κατώτατος να κλειδώσει πάνω από τα 820€.

Αυτό σημαίνει πως οδηγούμαστε σε μια αύξηση που θα κλειδώσει από 5,5% εως 6,5%, δηλαδή από τα 823€ εως  τα 830€. 

Η πρόταση

Σύμφωνα πάντως με την τελική πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το ΚΕΠΕ (από +4% εως  +5%) ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

Στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 ( 3.5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός φορέας περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των υψηλών ιδιωτικών εγχωρίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, της ανάκαμψης της κατανάλωσης και του τουρισμού, που οδηγούν στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 άνω του 2% (ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΕΕ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θέτουν τις βάσεις για μια αύξηση των κατώτατων αμοιβών, κυρίως λόγω διάβρωσής τους από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργαζομένων.

Εντούτοις, η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ από 780 σήμερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ