Νέα
  • ΓΔ: 1456.78 +0.68%
  • Τζίρος: 62,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιθεώρηση Εργασίας: Χρυσό μετάλλιο στις παραβιάσεις ωραρίου - Τα πρόστιμα για το πρώτο δίμηνο του 2024

Πηγή: Pexels

Οι υπερβάσεις ωραρίου, η αδήλωτη απασχόληση και οι παραλείψεις στις τυπικές καταγραφές στον πίνακα προσωπικού κατείχαν για ακόμα για ένα ακόμα δίμηνο, το πρώτο του 2024, τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις που εντοπίστηκαν στη διάρκεια των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας

Επιπλέον οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας γίνονται ακόμα σε χαλαρούς ρυθμούς με στόχο όχι την τιμωρία αλλά την ενημέρωση καθώς οι πολυπληθέστερες κατηγορίες ενταγμένων στο νέο καθεστώς βρίσκονται ακόμα σε πιλοτική εφαρμογή.  

Πιο συγκεκριμένα, υποχρέωση χρήσης αυτού του μοντέλου καταγραφής της ώρας άφιξης και αναχώρησης από το χώρο εργασίας, έχουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, οι εταιρίες φύλαξης και ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και οι ΔΕΚΟ Μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού).

Συνεπώς, σε αυτούς τους φορείς πραγματοποιούνται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας για να διαπιστωθεί αν τηρείται η ομαλή λειτουργία  της Ψηφιακής Κάρτας.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, σε αυτή τη φάση κυμαίνονται στα επίπεδα των 100.000 οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία.

Ωστόσο, σύντομα ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τους 600.000 εργαζόμενους, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε λιανικό εμπόριο και σε βιομηχανία.

Εάν δεν δοθεί παράταση, αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια τον Μάιο, θα ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μοντέλο ενώ το καλοκαίρι η σκυτάλη της πιλοτικής εφαρμογής θα περάσει στον τουρισμό και στον επισιτισμό. 

Οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους είναι αποκαλυπτικοί της εικόνας που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς: Μόνο για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων πραγματοποιήθηκαν 6.636 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 1.944 κυρώσεις, με συνέπεια να επιβληθούν πρόστιμα 5.850.440 ευρώ.

Από αυτές τις κυρώσεις όμως, περισσότερες από τις μισές, ακριβέστερα οι 1.041 (ποσοστό 53,54%) αφορούσαν παραβάσεις στα ωράρια και στη «μαύρη» απασχόληση.

Αντίστοιχα, από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, τα 3.967.980 ευρώ (ποσοστό 67,82%) αφορούσαν αυτές ακριβώς τις παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, μόνο για αδήλωτη εργασία, οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν 167 παραβάσεις, για τις οποίες επέβαλλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.827.000 ευρώ.

Άλλες 566 παραβάσεις εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού, γεγονός που σχετίζεται με υπερωριακή απασχόληση, που δεν καταγράφηκε όπως έπρεπε και δεν αποδόθηκε στους δικαιούχους. Ειδικά γι’ αυτές τις παραβάσεις, το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε στα 1.277.880 ευρώ.

Ξεχωριστός έλεγχος όμως έγινε από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης και για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Εκεί διαπιστώθηκαν άλλες 308 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 863.100 ευρώ. Έτσι, μόνο για τα ζητήματα υπερβάσεων ωραρίου και μαύρης απασχόλησης, τα πρόστιμα του πρώτου διμήνου ξεπέρασαν τα 3,96 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας που ελέγχουν ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και τους ξεχωριστούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, προκύπτει ότι συνολικά, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 12.212 έλεγχοι. Από αυτούς προέκυψαν 2.689 κυρώσεις που απέφεραν πρόστιμα ύψους 6.744.784 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ