Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Διαμερίσματα σε φθηνές περιοχές επέλεξαν τα νέα ζευγάρια – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ

Περισσότεροι από 5.200 νέοι και νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών  έχουν ήδη αποκτήσει το πρώτο τους σπίτι  αξιοποιώντας το πρόγραμμα « Σπίτι μου» που τους έδωσε την ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας  με χαμηλότοκο η άτοκο στεγαστικό δάνειο.Την επιτυχία του προγράμματος επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης , αναφέροντας ότι η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με νέες δράσεις. «Με περισσότερα από 9.900 εγκεκριμένα δάνεια, έχει καταστεί σαφής η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου», » -σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης - που σχεδιάστηκε με αυτούς ακριβώς τους στόχους, να απαντήσει δηλαδή στις συγκεκριμένες ανάγκες των νέων ανθρώπων που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την οικογενειακή εστία και να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή.

►Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Μετανάστευσης: Έρχονται οι νέες TalentVisa και TechVisa – Οι προϋποθέσεις και ποιους αφορούν

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ από τις περίπου  40.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες 9.909 , συνολικός αριθμός δανείων που  έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν  από το πρόγραμμα. Ωστόσο από τα εγκεκριμένα δάνεια έχουν εκταμιευτεί μόνο τα μισά ,  5.228 , ενώ σε 5.800 περιπτώσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμα τα συμβόλαια , γεγονός που δείχνει ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες είτε λόγω γραφειοκρατίας , καθυστερήσεων στο κτηματολόγιο είτε λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων.

Σημειωτέον ότι πολλοί υποψήφιοι δανειολήπτες δυσκολεύτηκαν να βρουν ακίνητο και έχασαν την προθεσμία των δύο μηνών που είχε τεθεί από την προέγκριση του δανείου.

Το πρόγραμμα που δεν υπάρχει σχέδιο να επαναληφθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έδωσε μια ανάσα στο πρόβλημα στέγης των νέων οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα με άλλο τρόπο να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Οι δανειολήπτες έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα από 10.000 έως 24.000 ευρώ και 27.000 οι μονογονεϊκές οικογένειες.

►Διαβάστε επίσης: Κενές θέσεις εργασίας: Διαρκές reskilling και ευελιξία προτείνει ο ιδιωτικός τομέας

Οι επιλογές των δικαιούχων

 1. Το ακίνητο έπρεπε να έχει αξία  έως €200.000 ,μέγεθος  έως 150 τ.μ και  παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε  έτη.
 2. Ποιες ήταν όμως οι επιλογές των νέων δανειοληπτών με βάση τους όρους του προγράμματος αλλά και το αντικειμενικό πρόβλημα στέγης που ταλανίζει τη χώρα ;
 3. Σε γενικές γραμμές οι δανειολήπτες επέλεξαν διαμέρισμα περίπου 90 τμ που μπορεί να στεγάσει μια οικογένεια στο κέντρο η στα δυτικά προάστια.
 4. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ , οι δανειολήπτες είναι κατά 57% έγγαμοι , 39 % άγαμοι  και 4% μονογονεϊκές οικογένειες.
 5. Το 68% έχει δηλώσει εισόδημα 12.000 -24.000 ευρώ , μέσος όρος 17.000 ευρώ .
 6. Ο μέσος όρος του ύψους  των δανείων είναι 100.140 ευρώ .

Ειδικότερα :

 • Το 35% έλαβε 90.000 -120.000 ευρώ
 • Το 30% 120.000 έως 150.000 ευρώ
 • Το 26% 60.000- 90.000 ευρώ
 • Επίσης το 38% των κατοικιών αγοράστηκαν στην Αττική ,το 23% στην Κεντρική Μακεδονία και το 40% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • Την πρωτιά στις αγορές απέσπασαν  5 δήμοι, της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας , της Λάρισας και του Πειραιά
 • Η χρονολογία κατασκευής των ακινήτων ήταν κατά μέσο όρο το 1984 ενώ ο μέσος όρος μεγέθους ήταν τα 91τμ.

« Το καλό είναι –  επισημαίνει ,σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία  ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος- ότι χιλιάδες νέοι και ζευγάρια απέκτησαν την κουλτούρα της ιδιοκτησίας και εξυπηρετήθηκαν αγοράζοντας ακίνητο με περίπου 1.200 ευρώ το τμ που σημαίνει ότι βρίσκεται σε φθηνή περιοχή  , σε πρώτο η δεύτερο όροφο και σίγουρα δεν είναι ανακαινισμένο και θα χρειαστεί επιπλέον δαπάνη για επισκευές. Ένα διαμέρισμα 91 τμ είναι κλασσική επιλογή για ένα μεσοαστικό οικογενειακό σπίτι ενώ η παλαιότητα ( αγοράστηκαν σπίτια του 1984 κατά μέσο όρο) είναι αναμενόμενη καθώς αυτά είναι λίγο πολύ τα διαθέσιμα σήμερα στην αγορά. Το κακό είναι ότι για τα μισά σπίτια δεν έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια ένα χρόνο μετά. Επίσης η αγορά χιλιάδων διαμερισμάτων  από τους νέους δημιούργησε μια πρόσκαιρη στρέβλωση στην αγορά , καθώς  παρουσιάστηκε έλλειψη στα διαμερίσματα αυτής της κατηγορίας των 90τμ σε φθηνές περιοχές με αποτέλεσμα να ακριβύνουν.»

Δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία εντοπίζει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα « Ένα σημαντικό εύρημα στην ανάλυση των στατιστικών είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που δανειοδοτήθηκαν βρίσκονταν στο κατώφλι των εισοδηματικών κριτηρίων , δήλωναν δηλαδή εισόδημα 10.000 έως 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι αυτοί οι πολίτες δε θα είχαν με άλλο τρόπο την ευκαιρία χωρίς εγγυητή να αποκτήσουν τη δική τους πρώτη κατοικία. Στον αντίποδα πολλά εμπόδια δημιούργησαν οι πωλητές  που εκδήλωναν ενδιαφέρον χωρίς να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες του ακινήτου τους, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται δημόσιο χρήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να ξεπεράσουμε τις καθυστερήσεις του κτηματολογίου , είχαμε ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα ενώ στις καθυστερήσεις συνετέλεσε και η απεργία των συμβολαιογράφων. Ωστόσο παρά τα μικροπροβλήματα όλοι συμφωνούν ότι το πρόγραμμα κινήθηκε με ταχείς ρυθμούς και ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ