Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΦΚΑ: Κερδισμένοι οι μη μισθωτοί από τις αλλαγές στις παροχές σε χρήμα- Χαμένα τα «ευγενή ταμεία»

ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

Στο συρτάρι της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου βρίσκεται το πόρισμα της ομάδας εργασίας για τον εξορθολογισμό των παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ, μια εκκρεμότητα που χρονίζει από το 2017 που συστήθηκε ο φορέας.

Ο εξορθολογισμός των παροχών που έχουν τεράστιες διαφορές από πρώην ταμείο σε ταμείο θα ικανοποιήσει μια μερίδα ασφαλισμένους όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα δουν ενίσχυση των παροχών αλλά θα δυσαρεστήσει μια άλλη μεγάλη μερίδα, τους ασφαλισμένους στα λεγόμενα ευγενή ταμεία που θα δουν να ψαλιδίζονται τα γενναιόδωρα επιδόματα που λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε αλλαγές των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι επιστήμονες και το τελικό κείμενο να προωθηθεί στη Βουλή το Φθινόπωρο

Ως «Παροχές Ασθενείας σε Χρήμα» του e-ΕΦΚΑ θεωρούνται οι εξής παροχές:

  • Επίδομα κυοφορίας και λοχείας,
  • Επίδομα ασθενείας και ατυχήματος
  • Έξοδα Κηδείας, και
  • Λοιπές παροχές, όπως ενδεικτικά και κατά περίπτωση, ανά πρώην Ταμείο: κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντίδα κατ’ οίκον.

Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να χορηγείται διαφορετικό ύψος παροχής και υπό διαφορετικές προϋποθέσεις ανά πρώην Ταμείο που έχει ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ.

► Διαβάστε επίσης: Συνταξιοδότηση των οφειλετών με χρέη 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές μικρότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας, για εισφορές που αντιστοιχούν σε ασφαλιστέες αποδοχές κοντά στον κατώτατο μισθό.

Πηγή: Eurokinissi

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας-λοχείας €150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν €200 το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των €486,  όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ, εργοδότη και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους (περίπου 50% από ΕΦΚΑ, 40% από ΔΥΠΑ, 10% από εργοδότη).

► Διαβάστε επίσης: Δόμνα Μιχαηλίδου: «Επεκτείνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (€762) . Τα  3 μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο) δίνουν παροχή €843, €800 και €1.000 αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα Ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ) έχουν διαφορετικά ποσά το καθένα που κυμαίνονται από €1.500 έως €3.000.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ασθενείας, και εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις, κυρίως μεταξύ μισθωτών και μη-μισθωτών, αλλά και μεταξύ μισθωτών του π. ΙΚΑ και μισθωτών άλλων ταμείων -όπως των τραπεζών- ειδικά σε ότι αφορά την κατανομή της αποζημίωσης μεταξύ ΕΦΚΑ και εργοδότη. 

 Σε ό,τι αφορά τους μη-μισθωτούς, οι ασφαλισμένοι του π. ΟΑΕΕ λαμβάνουν παροχή μόνο για εργατικό ατύχημα και όχι για ασθένεια, ενώ του ΟΓΑ δεν λαμβάνουν ούτε ασθενείας, ούτε ατυχήματος.

Οι υπόλοιπες  παροχές που δίδονται μόνο από συγκεκριμένα π. Ταμεία θα αντιμετωπιστούν  κατά περίπτωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε , πως τα επιδόματα κατασκήνωσης  θα εξακολουθούν να παρέχονται σε όσα Ταμεία προβλεπόταν έως σήμερα, πιθανώς όμως να αλλάξει ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης.

Σε γενικές γραμμές, οι κερδισμένοι κατά κύριο λόγο θα είναι οι μη-μισθωτοί που σήμερα λαμβάνουν μικρότερες παροχές από τους μισθωτούς, για αναλογικά συγκρίσιμες εισφορές. Επισημαίνουμε ότι οι παροχές καταβάλλονται στου μη μισθωτούς μόνο αν είναι ενήμεροι και δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ