Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Δεύτερη από το τέλος στην απασχόληση η Ελλάδα στην Ε.Ε. και με τη 2η υψηλότερη ανεργία

Tο ποσοστό απασχόλησης καθώς και οι αυξήσεις των μισθών σε συνάρτηση με τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι δύο σημαντικά στοιχεία που ανέδειξε η ετήσια έκθεση 2024 του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση και δείχνουν η Ελλάδα απομακρύνεται ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές και από τις περιφερειακές χώρες.

Παράλληλα η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) καταγράφει η Ελλάδα την περίοδο 2019 – 2023, σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ – 27 και έτσι ο κόσμος της εργασίας  βρίσκεται σε διαρκή εισοδηματική λιτότητα.

Ειδικότερα :

Ποσοστό απασχόλησης: Το 2023 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, αν και αυξημένο έναντι του 2022, διαμορφώθηκε στο 61,8%, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών. Το ποσοστό αυτό είναι 8,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από το αντίστοιχο άλλων οικονομιών της περιφέρειας της ΕΕ και της ανατολικής Ευρώπης. Οι αριθμοί πρέπει να μας προβληματίσουν αν το συγκρίνουμε με το μέσο όρο της απασχόλησης στην ΕΕ που είναι 70.4% .

Πίσω στο 2009

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν 54.9% από το 1983 έως το 2001 ενώ ανέβηκε θεαματικά από το 2002 σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό 61.4% το 2009. Σήμερα 15 χρόνια αργότερα βρισκόμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο καθώς τη δεκαετία της κρίσης η απασχόληση συρρικνώθηκε δραματικά στο 48%.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν καλύτερες επιδόσεις με εξαίρεση την Ιταλία που βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα. Οσο για την ανεργία το 2023 διαμορφώθηκε στο 11,1%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ μετά την Ισπανία.

Μισθοί: Τα κέρδη των επιχειρήσεων αποτυπώθηκαν ελάχιστα στους μισθούς, κατά το ήμισυ θα λέγαμε για να απλοποιήσουμε τους αριθμούς. Δηλαδή αν μια επιχείρηση αύξησε την κερδοφορία της κατά 4%, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 2%.

►Διαβάστε επίσης: JOBmatch - ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τις 10.000 οι εγγραφές - Εργασία σε λιγότερο απο 5 λεπτά

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για τη συνάρτηση παραγωγικότητας και μισθών «Η υποχώρηση του μεριδίου των μισθών στη διανομή του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας συγκριτικά με τον πραγματικό μισθό και στην υστέρηση της προσαρμογής των ονομαστικών μισθών στη μεταβολή του πληθωρισμού κερδών. Η απόκλιση της παραγωγικότητας από τον πραγματικό μισθό την περίοδο 2019-2023 έχει οδηγήσει σε συστηματική αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της εργασίας. Η μεγαλύτερη απόκλιση παραγωγικότητας-πραγματικού μέσου μισθού εντοπίζεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (24,6%), στη μεταποίηση (22,7%), στις κατασκευές (22%) και στη βιομηχανία (15,1%).

Στο όριο της φτώχειας

Αυτή η απόκλιση και κατά συνέπεια η καθήλωση των μισθών έχει σα συνέπεια να ζουν στο όριο της φτώχεια δύο στους 10 εργαζόμενους με μερική απασχόληση ενώ 4 στα 10 νοικοκυριά αντιμετώπισαν δυσκολία την τελευταία τριετία να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Tην περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

►Διαβάστε επίσης: To burnout απειλεί τους Ελληνες εργαζόμενους - Λύση η 4ήμερη εργασία

Η δυσκολία στην αύξηση των μισθών είναι συνάρτηση και του μικρού αριθμού των συλλογικών συμβάσεων που υπογράφονται. Το 2023 υπογράφηκαν και κυρώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 19 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικού ή ομοιοεπαγγελματικού, εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα. Από αυτές οι 12 είναι εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι 7 είναι τοπικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές. Το ίδιο έτος έχουν επίσης υπογραφεί 209 επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Θετικά κρίνει η ΓΣΕΕ τη βελτίωση της κατάστασης της αγοράς εργασίας και το 2023.

Όμως όπως τονίζει η έκθεση « οι επιδόσεις της χώρας μας σε μια σειρά βασικούς δείκτες που προσδιορίζουν τον βαθμό και τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας, την ποιότητα της απασχόλησης, τις αμοιβές, την προστασία και τη θεσμική ενδυνάμωση των εργαζομένων συνεχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά από τις αντίστοιχες στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.»

Διπλή ταχύτατη απόκλιση

Επομένως, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ-27 σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία» .

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Eurofound, το 2021 οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δήλωναν σε ποσοστό 64,3% ότι δούλευαν, πάντα ή συχνά, υπό συνθήκες πολύ υψηλών ρυθμών εργασίας και σε ποσοστό 56,2% ότι είχαν, πάντα ή συχνά, σφιχτές προθεσμίες όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών τους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ