Νέα
  • ΓΔ: 1419.24 +0.87%
  • Τζίρος: 71,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

O πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας: Μισθοί και συντάξεις στο τραπέζι με τη Νίκη Κεραμέως

Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Μητσοτάκης

Την προτεραιότητα των αλλαγών στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας που θα προωθηθούν το Φθινόπωρο αναμένεται να σηματοδοτήσει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, Το πολιτικό κόστος προκειμένου να αντιστραφεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της λήψης μέτρων που ενδεχομένως δυσαρεστήσουν μέρος του εκλογικού σώματος.

Η περαιτέρω πτώση της ανεργίας είναι σημαντικό στοίχημα για την κ. Κεραμέως με στόχο το ποσοστό να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 10% προκειμένου να διασωθούν οι τριετίες των μισθωτών που οδηγούν σε αυξήσεις τους μισθούς.

Αυτό, δηλαδή οι μισθοί, είναι το δεύτερο στοίχημα καθώς πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες (ενθάρρυνση κλαδικών συμβάσεων, κήρυξη υποχρεωτικών συμβάσεων) προκειμένου ο μέσος μισθός το 2027 να φθάσει στα 1500 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Επιπλέον θετικό αποτύπωμα αναμένεται να φέρει στην οικονομία η νέα μείωση των εισφορών, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός  σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2025. Η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα και θα μοιραστεί σε μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευσή της είτε σε δεύτερο χρόνο εντός της επόμενης χρονιάς είτε εντός του 2026.

►Διαβάστε επίσης: FT: Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κατά τ άλλα, η υπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ομαλή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο καθώς και την επέκτασή της πιλοτικά στον τουρισμό από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση για την περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία βεβαίως με το Μέγαρο Μαξίμου αφού πρόκειται για ευαίσθητο θέμα αλλά και την εκκρεμότητα με τις βελτιώσεις στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Συντάξεις χηρείας: ¨Όλα είναι στο τραπέζι κατά την προεργασία της επερχόμενης ρύθμισης, ακόμα και η αναδρομικότητα των μειώσεων που μέχρι πρότινος ήταν βέβαιη για την ισονομία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο  χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Αντίθετα οι περικοπές εφαρμόζονται από το 2020 στους δικαιούχους χηρείας του δημοσίου και του ΟΓΑ. Στόχος είναι να υπάρξει μια ισορροπία ώστε οι χήρες/οι να πέσουν στα μαλακά χωρίς να διαιωνίζεται η άνιση μεταχείριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Προς ..διόρθωση οδεύει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα  της μνημονικής περιόδου, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους  με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025  ενώ το  εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό περιθώριο.

Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 500  εκ. ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το «ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό.  Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.699  ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.700 ευρώ.

► Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Αυξήστε τα όρια ηλικίας για να μη μειωθούν οι συντάξεις

Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.751 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.

Αυτή είναι η πρώτη στρέβλωση που θα «θεραπευτεί» με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο, διόρθωση που έχει χαμηλή επιβάρυνση ύψους 10-20 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων και την αλλαγή των συντελεστών. Δηλαδή για παράδειγμα αντί οι συντελεστές να είναι 3%, 6% και 9% θα είναι 4% και 8%.

Η τρίτη παρέμβαση προβλέπει την επιβολή της παρακράτησης στο υπερβάλλον  και όχι σε ολόκληρο το ποσό όπως ισχύει σήμερα  Δηλαδή ο συνταξιούχος με σύνταξη 1453 ευρώ θα υφίσταται την παρακράτηση στα 53 ευρώ και όχι στα 1452.

Επίσης, για την ελάφρυνση των κρατήσεων στο σύνολο του εισοδήματος των συνταξιούχων εξετάζεται η κατάργηση της κράτησης από τίς επικουρικές.

Σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου θα προωθηθεί ο ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ ο οποίος εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια από τη σύσταση του φορέα το 2017. Οι παροχές που καταβάλλονται σήμερα ( επιδόματα ασθένειας, κύησης και λοχείας , κατασκηνώσεων και τα έξοδα κηδείας) έχουν τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο. .Με το νέο κανονισμό κάποιες θα μειωθούν και κάποιες θα αυξηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα