Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο επίδομα ανεργίας: Από το φθινόπωρο η εφαρμογή του - Σε ποιους θα εφαρμοστεί

άνεργοι

Από τους  ανέργους που θε εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας μετά την ενεργοποίηση του μέτρου, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων έτσι ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

Μπόνους 100-200 ευρώ 

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ  που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας ( σήμερα 510 ευρώ) και  θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

Το μπόνους θα  εισπράττουν όσοι έχουν κατ΄ ελάχιστον 3 χρόνια ασφάλισης και θα είναι υψηλότερο για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό  (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.

Τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη καθώς θα ληφθεί υπόψη σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ. Το Φθινόπωρο το σχέδιο θα εφαρμοστεί πιλοτικά με βάση ένα δείγμα 10.000- 20.000 ανέργων που προσδιορίζεται αυτήν την περίοδο ενώ το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διάλογος για αλλαγές στο εποχικό επίδομα 

Παράλληλα θα ανοίξει διάλογος για αλλαγές στο εποχικό επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στον επισιτισμό με επίκεντρο περισσότερους μήνες επιδότησης από 3 που είναι σήμερα αλλά και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, ώστε να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία.

Η 6ήμερη εργασία

Την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας που εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες.

Ωστόσο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ «πετούσε έξω» τις αιτήσεις καθώς το νέο καθεστώς αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δεν αλλάζει ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για μία ημέρα έκτακτης εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι  το μέτρο δεν αφορά και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστεί σε ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Το επόμενο διάστημα, οι προτεραιότητες της υπουργού εργασίας Νίκης Κεραμέως θα είναι:

  • η ομαλή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο με την παροχή πρόσθετης ενημέρωσης και οργάνωσης σεμιναρίων για τις επιχειρήσεις,
  • οι στοχευμένοι έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας και
  •  η εφαρμογή των κανόνων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας ( θερμική καταπόνηση, καρκινογόνες ουσίες κλπ)
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ