Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κεραμέως στο OPEN: Οι νέες κατηγορίες που επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας

Προτεραιότητα της  κυβέρνησης είναι ένα πλήρες πλέγμα προστασίας της μητρότητας τόνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», του OPEN TV, και συνέχισε, σημειώνοντας «για αυτό το λογο έχουν ληφθεί πάρα πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση για την προστασία της, και για τη συμφιλίωση προσωπικής ζωής και επαγγελματικής. Στόχος μας να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους. Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητος, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη. Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυατπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες.

Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες. Και εμπίμπτουν αναδρομικά, απο γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα κι αν εχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό απο τον εργοδότη».

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω απο 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.

'Οπως είπε η κ. Κεραμέως, υπήρχαν δεκάδες αιτήματα από μητέρες που έμεναν εκτός και τώρα ρυθμίστηκε το θέμα. «Είναι ένα μέτρο που δουλευε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το πιάσαμε αμέσως γιατί είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η προστασία της μητρότητας. Θα οδεύσει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά θα πάρει ΦΕΚ».

Παράλληλα επισήμανε ότι: «είναι σημαντικό ότι δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».

Για τις εκπαιδευτικούς, για τις οποίες υπάρχει διαφορετικό καθεστώς, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας.

Εξαήμερη εργασία

Απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει εξαήμερη εργασία, η κ Κεραμέως είπε εμφατικά «όχι, δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία». Και συνέχισε: «το μέτρο είναι πολύ πρόσφατο, είχε ψηφιστεί περυσι και ξεκινησε τωρα η εφαρμογή του. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα, αν είχαμε εξαήμερη εργασία, το Σάββατο που μας πέρασε θα δούλευε όλη η Ελλάδα. Δούλευε όλη η Ελλάδα; Όχι. Δούλευε η εστίαση, ο τουρισμός που έχουν συγκεκριμένο καθεστώς και μεσω συλλογικής σύμβασης. εάν πράγματι είχε καταργηθεί το πενθήμερο, το Σάββατο θα δουλευε όλη η Ελλάδα. Δεν δουλεύει. Αυτό το μέτρο αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας π.χ. εργοστάσια, διυλιστήρια, παραγωγή ενέργειας. Έχουν τρεις βάρδιες και έψαχναν την τέταρτη επιπλεον έκτακτη βάρδια. Άρα αυτο το μέτρο, είναι δυνατότητα για έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, ισχύει για όλους τους εργαζόμενους; Όχι είναι η απάντηση».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ