Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας την τελευταία 4ετία

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί μετά το 2019, πολύ περισσότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (employment outlook).

Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, το δ΄ τρίμηνο του 2023 οι κενές θέσεις εργασίας ανά άνεργο είχαν  αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει τις 446 μονάδες, με βάση τις 100 μονάδες στο δ’ τρίμηνο του 2019.

Επίσης, ενώ στις άλλες χώρες, οι κενές θέσεις εργασίας ήταν κανόνα χαμηλότερες στο τέλος του 2023 σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά τους, στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να αυξάνονται. 

Στην Αυστρία, που ακολουθεί την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν στο τέλος του 2023 στις 279 μονάδες και κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τις 125 μονάδες.

ΟΟΣΑ, κενές θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στην ελληνική οικονομία (εκτός του πρωτογενούς τομέα) αυξήθηκε κατά 82,1% στο δ΄ τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 38.111 από 20.927.

Αύξηση 115,6% σημειώθηκε και το α' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2023, με τις κενές θέσεις να φθάνουν τις 70.826 από 32.850, αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 70.000 κενές θέσεις εργασίας το α' τρίμηνο - Ρεκόρ 15ετίας 

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ

Η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού απαιτεί την αντιμετώπιση των πολλών και αλληλοσυνδεόμενων παραγόντων που βρίσκονται πίσω από αυτές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Αναφέρει, για παράδειγμα, τον κλάδο Υγείας όπου οι συνθήκες εργασίας σε ορισμένους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία του κορονοϊού. Και σημειώνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των θέσεων εργασίας εκεί όπου παρατηρούνται δυσκολίες στην προσέλκυση εργαζομένων και όπου αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού.

Συνολικά, επισημαίνει η έκθεση, χρειάζεται μία συνολική πολιτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των πολύπλοκών παραγόντων του, η στήριξη της προσφοράς εργασίας για τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και η γεωγραφική αντιστοιχία καθώς και η αντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς. Επιπλέον, ζητά αποτελεσματικότητα στη διαδικασία σύνδεσης προσφοράς και ζήτησης, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι «με τις σωστές δεξιότητες στο σωστό μέρος».

Διαβάστε επίσης: Κενές θέσεις εργασίας: Διαρκές reskilling και ευελιξία προτείνει ο ιδιωτικός τομέας

Οι κενές θέσεις στον τουρισμό

Ενδιαφέρον έχουν επίσης στοιχεία μίας άλλης έκθεσης του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends and Policies 2024) που δείχνουν ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον τουριστικό τομέα, το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, αποτελεί ένα φαινόμενο που είναι λίγο πολύ διεθνές.

Στις περισσότερες τουριστικές χώρες το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στους τομείς της διαμονής και της εστίασης ήταν  εντονότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα τόσο το 2019 όσο και το 202, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

ΟΟΣΑ, κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Στην Ελλάδα το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό ήταν υψηλότερο πέρυσι σε σχέση με το 2019, αλλά ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της οικονομίας, αντίθετα με το 2019.

«Το 2023, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας στους κλάδους της διαμονής και της εστίασης  εξακολουθούσαν γενικά να είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των κλάδων… Αν και οι πιέσεις για εύρεση εργατικού δυναμικού συνέχισαν να μειώνονται, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στους τομείς της διαμονής και της εστίασης παραμένουν υψηλότερα απ’ ό,τι το 2019 και η έλλειψη εργαζομένων αποτελεί βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις διαμονής βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ