Νέα
  • ΓΔ: 1419.24 +0.87%
  • Τζίρος: 71,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Βόμβα στην οικονομία από τις κενές θέσεις εργασίας - Οι κλάδοι που υποφέρουν

Στις 260.000 υπολογίζεται ότι φθάνουν οι κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των επιχειρήσεων με τη μεταποίηση, την εστίαση, τα καταλύματα, τις κατασκευές και τις εξαγωγές να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις ελλείψεις προσωπικού.

Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων από την Palmos Analysis. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται φθάνοντας στα επίπεδα του 60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 εργαζόμενους, ενώ κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, στις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. (48%).

Το πρόβλημα στο τουρισμό

Το πρόβλημα ιδίως στον τουρισμό εμφανίζεται έντονο καθώς βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Οι εποχικοί εργαζόμενοι …κουνούν  το μαντίλι στον εργοδότη είτε γιατί βρήκαν υψηλότερο μισθό είτε γιατί δεν αντέχουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Οι ξενοδόχοι στην Κρήτη και τη Ρόδο κλέβουν στην κυριολεξία υπαλλήλους από τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής με δέλεαρ υψηλότερο μισθό κατά 200-300 ευρώ και  τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αυτήν την περίοδο που τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53.000 και μαζί με τις κενές θέσεις στην εστίαση φτάνουν συνολικά τις 80.000.  Το 2023 μία από τις καλύτερες χρονιές για τον τουρισμό , έκλεισε με 1 στις 5 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές.

«Οι εποχικοί δουλεύουν χωρίς ρεπό 15 ώρες την ημέρα- τονίζει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας τουρισμού επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου – Δυσεύρετες οι καμαριέρες οι οποίες φεύγουν νύχτα γιατί ο ξενοδόχος τις υποχρεώνει μέσα στο ωράριό τους να καθαρίσουν 25 δωμάτια  λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ακόμα και εργοδότες που προστάτευαν τα προηγούμενα χρόνια το προσωπικό τους , τώρα τους υποχρεώνουν να δουλεύουν ασταμάτητα. Λογικό είναι να φεύγουν πριν κλείσουν το μήνα.»

Κραυγή απόγνωσης

Οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν έλυσαν το πρόβλημα  καθώς χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να δοθεί βίζα ενώ οι αποκεντρωμένες διοικήσεις καθυστερούν πολύ περισσότερο για να εγκρίνουν τα αιτήματα των επιχειρήσεων.

Η κραυγή απόγνωσης για την έλλειψη προσωπικού «ακούγεται» σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στα χωράφια , στον τουρισμό , την εστίαση , τη βιομηχανία , στις κατασκευές , στα τεχνικά επαγγέλματα , σε νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά στην πληροφορική όπου οι εταιρίες κυνηγούν με κάθε τρόπο προγραμματιστές για να τους πείσουν να εγκαταλείψουν τους ανταγωνιστές  τους.

Στον πρωτογενή τομέα  λείπουν 70.000 εργάτες γης, στις ελιές ,τα αμπέλια, τα θερμοκήπια, τα ροδάκινα και τις φράουλες .

Αν προστεθούν και οι ελλείψεις εργαζομένων στις κατασκευές , σ΄ένα τομέα που οι ανάγκες θα πολλαπλασιάζονται λόγω των έργων και των επενδύσεων , οι συνολικές κενές θέσεις ανέρχονται σε 200.000 η και περισσότερες σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγραφές των αναγκών.

Ο νέος πρόεδρος ΣΕΒ

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι « Λείπουν 90.000 θέσεις εργασίας στη Βιομηχανία και ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες. Κάθε χρόνο θα δημιουργούνται 10.000 θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Ωστόσο δεν υπάρχουν κατάλληλοι εργαζόμενοι. Είτε γιατί πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε τις απαραίτητες δεξιότητες»

Αλλά και στις κατασκευές που βρίσκονται σε άνθηση οι εργάτες είναι άφαντοι  ( υπολογίζεται ότι λείπουν 12.000 χέρια). Οι περισσότεροι εργάτες από την Αλβανία που στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια την οικοδομή τώρα έχουν γίνει εργολάβοι, ενώ οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας.

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ μας λείπουν οδηγοί ,  μάγειρες, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων και εκσκαφέων  , ηλεκτροσυγκολλητές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί , γενικά συντηρητές αλλά και πωλητές.  Σε επίπεδο εξειδικευμένων ειδικοτήτων, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε λογιστές – φοροτεχνικούς, πολύ δύσκολη είναι η εύρεση προγραμματιστών, ενώ ανάγκη καταγράφεται και για εξειδικευμένα στελέχη πληροφορικής.

Σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis που παρουσίασε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η Μεταποίηση (50%), τα Καταλύματα & η Εστίαση (48%) και οι Κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Με το μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας να υπολογίζεται σε δύο (2), εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες  και μικροπωλητές και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

Η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα – δεξιότητες – εμπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα. Αναφορικά με τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση/χρήση Αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες/ διαδικτυακή συνεργασία/ τηλεργασία (33%), οι επικοινωνιακές/ κοινωνικές δεξιότητες (30%), η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (24%) και η οργανωτικότητα (20%).

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν ταλανίζει μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με έρευνα της PwC σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μετακλήσεων από τρίτες χώρες για να καλυφθούν οι κενές θέσεις μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό. Πέρυσι εγκρίθηκαν 9.000 μετακλήσεις και τελικά κατάφεραν να εργαστούν μόνο 300 άτομα λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Πάντως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ( νέος υπουργός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος) το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας  την υποδειγματική δουλειά που έχει γίνει, βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνιών για τη μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες . Το επόμενο βήμα είναι η  υπογραφή  έξι διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ινδία. Διμερή συμφωνία έχουμε ήδη με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Μάλιστα φέτος ξεκίνησαν να εργάζονται σε διάφορους κλάδους για να καλύψουν τα κενά άτομα που ζουν σε δομές φιλοξενίας με προσωρινό πολιτικό άσυλο.

Ποιες θέσεις καλούνται να καλύψουν οι ξένοι εργάτες; Σύμφωνα με τις λίστες που καταγράφουν οι περιφέρειες στις κατασκευές και τη βιομηχανία μεγαλύτερη ζήτηση έχουν  ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ)  ενώ στον τουρισμό κυρίως στην Αττική, το νότιο αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν θέσεις για  καμαριέρες, μάγειρες, λαντζέρηδες και μπουφετζήδες. Επιπλέον έχουν ζητηθεί ξένοι εργαζόμενοι για  φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.

Τις καθυστερήσεις από την πλευρά των πρεσβειών επισημαίνει και ο κ. Βαγγέλης Κανελλόπουλος επικεφαλής της WorkInGreece, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε για να προωθήσει την προσέλκυση εργατικών χεριών από τρίτες χώρες.

Μέχρι στιγμής 1500 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει προσωπικό μέσω της πλατφόρμας η οποία έχει αναρτήσει 22.000 βιογραφικά ατόμων πολλά από τα οποία ήδη δουλεύουν στη χώρα μας.

 « Η WorkInGreece, αντλεί εργαζόμενους από 12 χώρες (Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Αίγυπτος, Γεωργία, Ινδονησία, Μολδαβία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη)  αξιοποιώντας τεχνολογίες υψηλού επιπέδου, όπως τεχνητή νοημοσύνη και social media προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους όχι μόνο χαμηλών προσόντων αλλά και εξειδικευμένους- τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος- Ειδικά το Βιετνάμ είναι πρώτο στη προτίμησή μας γιατί έχει καλούς τεχνίτες , χαμηλών τόνων που συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια ενώ η πρεσβεία μας εκεί τρέχει γρήγορα τις διαδικασίες.»

Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες: Ποιοι διατηρούν τους όρους συνταξιοδότησης των ειδικών ταμείων

Μείωση της ανεργίας

Από την άλλη πλευρά μπορεί η ανεργία να μειώθηκε (εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 10.6% το 2024) και είναι εύλογο να αυξάνονται οι κενές θέσεις  αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στους νέους και τις γυναίκες. Η ουσία πάντως είναι ότι σε κάθε κενή θέση αντιστοιχούν 2-3 άνεργοι. Δηλαδή αν καλύπτονταν οι κενές θέσεις το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρούσε εν μία νυκτί στο 7.2%, δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο και από το 2008 που ήταν στο 8%!

Διαβάστε επίσης: Γ. Καρούζος: Πέντε παρατηρήσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Το φλέγον ερώτημα

Στο φλέγον ερώτημα γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις , οι ειδικοί απαντούν ότι οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:Χαμηλοί μισθοί και οι κακές  συνθήκες εργασίας , η φυγή στο εξωτερικό , η άρνηση των νέων να ασχοληθούν με τα χωράφια και τις χειρωνακτικές εργασίες, το προβληματικό skills matching. (δηλαδή οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες δεν «κουμπώνουν» με τα προσόντα των ανέργων) η  ελλιπής διασύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση , οι διακρίσεις λόγω ηλικίας ή φύλου η όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία καθώς και η αναντιστοιχία μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι δουλειές και αυτών που κατοικούν οι άνεργοι (spatial mismatch).

Aπό την πλευρά του το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ ,βλέποντας τη βόμβα του δημογραφικού να επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας εκτός από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανέργων , στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην επάνοδο μέρους του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα