Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Ρεύμα: Πράσινο, κίτρινο ή μπλε τιμολόγιο; Ποιο συμφέρει πλέον και τι θα γίνει με τις τιμές

Ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός αναλυτής της πλατφόρμας allazorevma.gr

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις το 2024, με αυξήσεις τιμών και μεταβλητότητα που επηρεάζουν τους καταναλωτές και την ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να σημειώσει σημαντική άνοδο και τον Ιούνιο, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις έχουν αυξηθεί δύο φορές από τον Μάρτιο του 2023, φτάνοντας στο 37% για τον μέσο καταναλωτή, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτές οι αυξήσεις καταδεικνύουν ότι το κόστος ρεύματος θα παραμείνει υψηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, με αυξητικές τάσεις. Παρόλο που η μεταβλητότητα των τιμών είναι μικρότερη σε σύγκριση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, παραμένει σημαντική.

Αλλαγή: Μια Ενεργή Στάση που Οδηγεί σε Οικονομία

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της ΡΑΕ για το 2023, μόνο ένα μικρό ποσοστό των καταναλωτών ήταν ενεργοί στην αλλαγή παρόχου.

Οι διαφορές μεταξύ των ακριβότερων και φθηνότερων τιμολογίων στην αγορά είναι μεγάλες, όπως φαίνεται και στις τιμές του 2024, ενώ οι αλλαγές στην ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών allazorevma.gr αποδεικνύουν η δυναμική της αγοράς είναι παρόμοια με του 2023 .

Παρά τις αυξήσεις στο κόστος ρεύματος, οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν αδρανείς, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές στα πράσινα τιμολόγια.

Εκατομμύρια καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χωρίς λόγο. Ενώ το κόστος ρεύματος έχει αυξηθεί για όλους, η πλειοψηφία των καταναλωτών πληρώνει επιπλέον χωρίς να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρονται είτε στον ίδιο Πάροχο είτε σε διαφορετικό.

Ευκαιρίες για Οικονομία και Ενεργοποίηση της Αγοράς

Για τους επόμενους μήνες, τα πέντε φθηνότερα τιμολόγια αυτή τη στιγμή είναι σταθερά μπλε. Παρόλο που αναμένεται οι προσφερόμενες σταθερές τιμές να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω το επόμενο διάστημα, οι καταναλωτές μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τις τρέχουσες χαμηλότερες τιμές.

Ακόμη πολλά «κίτρινα» τιμολόγια προσφέρουν την ίδια μεθοδολογία τιμολόγησης με τα «πράσινα», και γενικότερα τα περισσότερα κίτρινα της αγοράς  είναι φθηνότερα. Εκατομμύρια καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χωρίς λόγο. Ενώ το κόστος ρεύματος έχει αυξηθεί για όλους, η πλειοψηφία των καταναλωτών πληρώνει επιπλέον χωρίς να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που προσφέρονται είτε στον ίδιο Πάροχο είτε σε διαφορετικό.

Προτάσεις για Ενεργούς Καταναλωτές

Ο ενεργός καταναλωτής μπορεί να βοηθήσει τόσο τον εαυτό του, εξοικονομώντας χρήματα, όσο και την αγορά συνολικά, ενεργοποιώντας την.

Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο, ειδικά τους επόμενους μήνες με τις αυξημένες καταναλώσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Πριν αγοράσουμε ανεμιστήρα, κλιματιστικό χαμηλής κατανάλωσης ή αποφασίσουμε να ανεχθούμε περισσότερη ζέστη κλείνοντας την ψύξη, μπορούμε να αλλάξουμε στο φθηνότερο πρόγραμμα του ίδιου παρόχου ή σε ένα πιο οικονομικό πρόγραμμα άλλου παρόχου. Δεν θα μας κοστίσει παραπάνω από 10-15 λεπτά του χρόνου μας.

Το κόστος ρεύματος θα παραμείνει υψηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, με αυξητικές τάσεις. Παρόλο που η μεταβλητότητα των τιμών είναι μικρότερη σε σύγκριση με την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, παραμένει σημαντική.

Σύνοψη

Ενώ το 2023 ήταν μια χρονιά με αυξήσεις και σημαντικές ευκαιρίες εξοικονόμησης, οι καταναλωτές αγνόησαν τις ευκαιρίες λόγω υψηλών επιδοτήσεων και παρέμειναν αδρανείς, πληρώνοντας επιπλέον χρήματα κάθε χρόνο. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρατηρείται η ίδια εικόνα, με τους καταναλωτές να έχουν εφησυχασθεί στα πράσινα τιμολόγια.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αλλαγής παρόχου από πολλές πηγές. Η γραπτή πληροφορία σε μορφή κατανοητή για τον καθένα είναι πάντα προτιμότερη.

Είναι σημαντικό να γίνουμε ενεργοί καταναλωτές και να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες εξοικονόμησης που προσφέρονται, βελτιώνοντας έτσι τόσο την προσωπική μας οικονομική κατάσταση όσο και την ενεργειακή αγορά συνολικά.

Ο Νικήτας Μακρίδης είναι ενεργειακός αναλυτής στο allazorevma.gr 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα