Νέα
  • ΓΔ: 1456.52 +0.05%
  • Τζίρος: 111,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Χρ. Πετρόχειλος (Kiefer): Αν έμπαινε στο Χρηματιστήριο η ενέργεια ΑΠΕ που πετάμε θα μείωνε τις τιμές

Από την ετήσια παραγωγή ενέργειας των ΑΠΕ το 10% χάνεται λόγω περικοπών. «Αυτές οι τιμές δεν μπαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν δεν χάνονταν και έμπαιναν στο Χρηματιστήριο, θα μείωναν τις τιμές για τον καταναλωτή. Αυτό είναι κακό και για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές», τονίζει ο Χρήστος Πετρόχειλος Γενικός Διευθυντής της Kiefer TEK, μιλώντας στην εκπομπή «Plug into Green», μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ

Οι περικοπές δημιουργούν πολλά προβλήματα, συμπληρώνει ο ίδιος, διότι πέφτουν έξω τα business plan των εταιρειών. Η μόνη λύση για τις περικοπές στις ΑΠΕ είναι οι μπαταρίες. «Τις ώρες που έχουμε περισσια παραγωγή ενέργειας και προχωράμε σε διακοψιμότητα και περικοπές θα μπορούσαν λειτουργήσουν οι μπαταρίες. Υπάρχουν στον πλανήτη περιοχές που λειτουργούν 90% με ΑΠΕ, λόγω μπαταριών. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Πετρόχειλος.

Μόνο με μπαταρίες θα εξισορροπήσει η αγορά και δεν θα έχουμε αυτή την διακύμανση τιμών που πλέον περνάει στους καταναλωτές

Ωστόσο, «είχαμε πριν δυο έτη τους πρώτους διαγωνισμούς αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί τα έργα, ενώ θα μπορούσαν να απορροφούν ενέργεια τις ώρες που έχουμε υπερπαραγωγή, δηλαδή τα μεσημέρια. Ενέργεια που τώρα την χάνουμε τελείως». 

Σήμερα πρέπει να γίνουν τρομακτικές αλλαγές - εκτιμά ο ίδιος - για να μπουν άμεσα μπαταρίες στο σύστημα.  «Μόνο έτσι θα εξισορροπήσει η αγορά και δεν θα έχουμε αυτή την διακύμανση τιμών που πλέον περνάει στους καταναλωτές», ξεκαθαρίζει ο ίδιος. 

Προσθέτει μάλιστα πως «αν είχαμε ΑΠΕ με μπαταρίες η μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος θα ήταν πολύ πιο χαμηλή από τα 15 και 16 και 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στα οικιακά τιμολόγια». 

Πρέπει σήμερα να δώσουμε βαρύτητα στην αποθήκευση, διευκρινίζει, υποστηρίζοντας πως το μοντέλο των δημοπρασιών για τις μπαταρίες δεν είναι σωστό. 

Αν είχαμε ΑΠΕ με μπαταρίες η μεσοσταθμική τιμή του ρεύματος θα ήταν πολύ πιο χαμηλή από τα 15 και 16 και 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στα οικιακά τιμολόγια

 Ο κ. Πετρόχειλος επισημαίνει πως είναι σημαντικό να κατανοήσει και ο απλός πολίτης τι είναι η ενέργεια και πώς μπορεί να έχει τις πλέον συμφέρουσες λύσεις: 

  • «Για παράδειγμα η τιμή πώλησης ενός απλού φωτοβολταϊκού ξεκινάει πλέον από τα 40 με 65 ευρώ και παράγει ρεύμα στα 6,5 λεπτά πολύ χαμηλότερη από τις τιμές που που έχουμε στους κυμαινόμενους λογαριασμούς. 
  • Σε μια μονοκατοικία, ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρία μπορεί να εξοικονομήσει  αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια του έτους. Απλά το πρόβλημα είναι πως σε αυτή τη φάση το συστημα μπαταριών είναι αρκετά ακριβό. Θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα». 

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η KIefer δεν τοποθετεί φωτοβολταικά συστήματα σε αγροτικές εκτάσεις αν και στη Γερμανία βάζουν φωτοβολταϊκά πάνω από δενδροκαλλιέργειες.  

Μιλά επίσης για το βιοαέριο, που είναι ο καθαριστής όλων των αποβλήτων, αλλά χρειάζεται 4 χρόνια για να πάρει αδειοδότηση! «Νομοθετικά πρέπει να ανοίξει και η παραγωγή βιομεθανίου». 

Σε μια μονοκατοικία, ένα φωτοβολταϊκό με μπαταρία μπορεί να εξοικονομήσει  αρκετά χρήματα κατά τη διάρκεια του έτους

Στο 15ο επεισόδιο του Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως: 

  • Την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αποδίδονται προς τους τοπικούς καταναλωτές τα ανταποδοτικά τέλη από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μελετάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θέλει, μεταξύ άλλων, να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων που προκύπτει στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ. Ο βασικός άξονας προσέγγισης του θέματος αφορά στην επιτάχυνση και αυτοματοποίηση της διαδικασίας προκειμένου να εκλείψουν οι τεράστιες καθυστερήσεις. Στόχος είναι, επίσης, να υπάρξει ένας νέος τρόπος που να καθιστά περισσότερο ορατό το όφελος στον κάτοικο της περιοχής που φιλοξενεί αιολικά και φωτοβολταϊκά. Σε αυτή την βάση, η προσέγγιση του Υπουργείου εστιάζει στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων όπως για παράδειγμα το ψηφιακό πορτοφόλι, φεύγοντας από το σημερινό μοντέλο που θέλει τα ανταποδοτικά να αποτυπώνονται είτε στο λογαριασμό του ρεύματος είτε στους προσωπικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. 
  • Τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών που έχουν προχωρήσει παράνομα σε αλλαγή του εξοπλισμού που έχουν εγκαταστήσει στα πάρκα τους, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή τους, βάζει στο στόχαστρο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι ώστε να εντοπιστούν τα έργα με ανάλογες λαθροχειρίες και να επιβληθούν βαρύτατες κυρώσεις στους κατόχους τους, κυρώσεις που θα φτάνουν μέχρι και στην αφαίρεση των αδειών του πάρκου. Σχετική αναφορά έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στο 6ο Renewable & Storage Forum. «Έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν προσθέσει στοιχεία ώστε να αυξήσουν την ισχύ του έργου τους και με αυτό τον τρόπο να "κλέψουν" ηλεκτρικό χώρο. Προχωράμε σε μελέτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, για να τους εντοπίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρο των σχετικών ελέγχων θα μπουν τα έργα στο δίκτυο διανομής. Σε πρώτη φάση, ο Διαχειριστής θα «σκανάρει» τη λειτουργία των συνδεδεμένων πάρκων, για να βρει ποια φωτοβολταϊκά εμφάνισαν «ύποπτη» αύξηση της παραγωγής τους από κάποια στιγμή κι έπειτα. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε αυτοψίες στα συγκεκριμένα πάρκα, για να εξακριβώσει αν έχουν γίνει όντως λαθροχειρίες. 
  • Εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά πάνω σε ιστιοπλοϊκά και βάρκες. Αυτόνομα συστήματα πράσινης ενέργειας που δεν απαιτούν καμία σύνδεση σε δίκτυο. Πλοία με ηλεκτροκίνηση που μειώνουν δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συστήματα ενέργειας με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που εξασφαλίζουν υψηλή αισθητική, αυτονομία και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σύνδεση με συστήματα αφαλάτωσης νερού, αλλά και θερμοκήπια… Όλα αυτά, είναι μερικά από τα επιτεύγματα της ελληνικής καινοτομίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Πράσινα Εύκαμπτα Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και πρόκειται να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα! Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εύκαμπτα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς είναι ιδανικά για τις  επιφάνειες κτισμάτων των ελληνικών νησιών, καθώς δεν δημιουργούν οποιαδήποτε οπτική όχληση και ενσωματώνονται πλήρως στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Δεν απαιτούν σύνδεση στο δίκτυο ενώ συνδυάζονται άριστα με άλλες  χρήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι μονάδες αφαλάτωσης και τα σύγχρονα θερμοκήπια.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW