Νέα

GREEN ENERGY
NOW

Γιώργος Δρόσος (GREEN TOP): Πώς λειτουργεί η Regreenit, μια πλατφόρμα αγοραπωλησίας εξοπλισμού ενέργειας

Η δυνατότητα αγοραπωλησίας και αξιοποίησης αδιάθετου, ανενεργού ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο του νέου επεισοδίου της εκπομπής «Plug into Green», μιας εκπομπής πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress.gr και την στήριξη της ΔΕΗ.

Τη δυνατότητα αυτή παρέχει η πλατφόρμα Regreenit, της οποίας ο διαχειριστής, κ. Γιώργος Δρόσος, που παράλληλα είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας GREEN TOP, ήταν ο καλεσμένος του νέου επεισοδίου του «Plug into Green».

Η πλατφόρμα

Ο κ. Δρόσος παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα Regreenit δίνει «δεύτερη ζωή» σε εξοπλισμό που έχει χαρακτηριστεί ως ξεπερασμένος ή μη αξιοποιήσιμος. Όπως τόνισε, η Regreenit λειτουργεί ως κόμβος για επαγγελματίες του χώρου της ενέργειας, επιτρέποντάς τους να ανταλλάσσουν, να αγοράζουν ή να διαθέτουν εξοπλισμό που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγε ανεκμετάλλευτος.

Αναλύοντας τη λειτουργία της πλατφόρμας, ο κ. Δρόσος εξήγησε ότι οι χρήστες μπορούν να αναρτούν καταχωρήσεις για εξοπλισμό εύκολα, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση της εταιρείας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Όπως επισήμανε, η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, κάτι που την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή φορείς με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Η γκάμα του εξοπλισμού που φιλοξενείται στην πλατφόρμα διευρύνεται συνεχώς και περιλαμβάνει πλέον και εξοπλισμό σχετικό με μπαταρίες και ηλεκτροκίνηση, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο εφαρμογών πέρα από τις παραδοσιακές ΑΠΕ. 

Παρότι η Regreenit λειτουργεί εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο, έχει ήδη προσελκύσει σημαντική επισκεψιμότητα, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα και τη δυναμική της πρωτοβουλίας αυτής. Ο κ. Δρόσος αποκάλυψε ότι προγραμματίζεται η επέκταση της πλατφόρμας και σε άλλες κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέραν των φωτοβολταϊκών, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η κυκλική οικονομία στον κλάδο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε και στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσει στρατηγικά. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά τον ίδιο, αποτελούν ένα βασικό μοχλό για την ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «χρειάζεται και λίγο φρένο» ώστε η ανάπτυξή τους να γίνει με ισορροπία και σχεδιασμό.

Οι ειδήσεις της εβδομάδας

  • Τέσσερα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και επένδυσης στις πράσινες μετακινήσεις συμπληρώνει η ΔΕΗ blue, η θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, συνεχίζοντας να επεκτείνει το δίκτυό της, να βελτιώνει την εμπειρία φόρτισης και να διαμορφώνει ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» μέλλον στις μετακινήσεις.

Η ΔΕΗ blue αναπτύσσει το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στην Ελλάδα έχει περισσότερα από 2.800 σημεία φόρτισης σε πάνω από 770 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα με περισσότερες από 400 θέσεις ταχυφόρτισης.

Έχει δημιουργήσει επίσης 36 Hubs, που λειτουργούν σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικότερο το Hub στην Πάτρα, συνολικής ισχύος άνω του 1,2 Μεγαβάτ.

Να πούμε και ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την περιβαλλοντική ελάφρυνση: οι οδηγοί που επέλεξαν το δημόσιο δίκτυο φορτιστών της ΔΕΗ για να φορτίσουν τα οχήματά τους συνέβαλαν συνολικά στην εξοικονόμηση 6,9 μεγατόνων Διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

  • Σημαντική πρόοδο σημειώνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, το λεγόμενο και σχέδιο GREGY. Όπως δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του project, στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας, στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες μέσα στους επόμενους 20-22 μήνες, ώστε εν συνεχεία να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Παράλληλα, ο όμιλος βρίσκεται σε επαφές με τράπεζες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση. Άλλωστε, ήδη πριν δύο μήνες υπεγράφη συμφωνία με την ευρωπαϊκή EBRD για να καλύψει μέρος του συνολικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο υλοποίησης μονάδων αιολικών και φωτοβολταϊκών ισχύος δεκάδων γιγαβάτ στην Αίγυπτο, στόχος είναι ο σχηματισμός μιας διεθνούς σύμπραξης. Ο όμιλος εκτιμά ότι η Αίγυπτος θέλει να φέρει σχετικές επενδύσεις και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει και επιταχύνει σημαντικά την αδειοδοτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια.

  • Το τεράστιο cluster φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο επισκέφθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της RWE, που βρέθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Γερμανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να υλοποιήσουν από κοινού ένα πολύ μεγάλο πλήθος από φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία.

Το συγκεκριμένο έργο στο Αμύνταιο αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καλύπτοντας μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου όσο και η Θεσσαλονίκη

Οι εργασίες προχωρούν με καλό ρυθμό και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το μισό cluster, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, ολόκληρο το έργο θα φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, σχεδόν 1 Γιγαβάτ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW